... a sta je pirovin, jel su to mozda pektoliticki enzimi, ne mogu se sad tocno sjetiti..?...
Ok hvala.Znači: branje grožđa i muljanje, pirovin (20 g na 175 l tropa), lalzim HC (1g na 175 l tropa), ostavim da stoji 5 sati, prešanje, bentolit 100g na 100l mošta, hidroclar H30 30ml na 100l ,taloženje na 10 stupnjeva 24 sata,skidanje sa taloga, kvasac 30g + fermaid 30g i vrenje.koja temperatura mošta je potrebna za uspješno vrenje? talog od taloženja se baca?kada prvi pretok i šta treba staviti u vino prije pretoka?
Moj prijedlog je 1 g HC na 100 kg groµđa prije muljanja (u toku muljanja), ne mora ni±ta stajati nego odmah pre±anje.Taloµenje na nekih 10-15°.Oprez kod odavanja kvasca da temperatura mo±ta ne bude preniska u odnosu na temperaturu pripremljenog kvasca, odnosno, ako je kvasac preipremljen na 35° a mo±t ohlađen na 10° bila bi prevelika razlika. prije dodavanja kvasca temperatura mo±ta bi se morala dići na 18° a manju količinu dodati u kvasac da mu se spusti temperatura. Tako jedno dva tri puta u roku pola sata i dodati u ukupnu količinu.
Ne bentonit na mošt bez dobrog znanja i iskustva!!Koliko od vas je svoje vijčane preše ofarbalo s prehrambenom bojom?Da li znate koliko kiseline otope metala s preše u vino. Većina vas nema inox preše ili centrifugalne, da dalje ne nabrajam.Dalje, vidim puno ljudi koristi led za taloženje. Pitam jednu stvar, da li znate kako je teško pokrenuti vrenje hladnog mošta bez primjerenih tehničkih uvjeta! Ja se osobno s tim ne slažem, a svako ko je probao mislim da je uvidio određene probleme koji se javljaju.Molio bi Quercusa za mišljenje o ovom zadnjem, da malo pojasni drugima!Botrytis na grožđu u određenim uvjetima je čak poželjan za vinifikaciju! Mislim da bi Ivan više znao o tome reći!
a sta je pirovin, jel su to mozda pektoliticki enzimi, ne mogu se sad tocno sjetiti..?
sto se tice vrenja hladnog mosta i na niskim temperaturama, postoje za to odredeni kvasci, tzv. krio kvasci (lat. krio=led) koji podnose bez problema vrlo niske temperature vrenja (cak i nize ispod 10°C). ja sam prosle godine imao malvaziju na fermentaciji na 12°C sa tim krio kvascima i vrenje je proslo bez ikakvih problema, vino je bilo suho (oko 2 g ostatak secera) i cak je vrlo brzo proteklo (oko 3 tjedna). prednosti su kod vrenja na nizim temperaturama izbjegavanje burnog vrenja koje traje prvih 3-6 dana i gdje uslijed velikog oslobadanja CO2 i pjenusanja dolazi do gubitaka i isparavanja aroma, a to se posebno odnosi na vrlo aromaticne sorte koje imaju izrazite arome, posebno cvjetne, tipa muskati, sauvignoni.. jedini je nedostatak sto sa takvim vrenjem dolazi do nesto brzeg hlapljenja takvih sortnih aroma i takva vina nemaju veliki potencijal starenja i dobra su za brzu potrosnju, 6-8 mjeseci max.
Da, postoje ako misliš na Saccharomyces bayanus vrste. Nisu bitni toliko ti sojevi, budući da imaju specijalazaciju (specialization is much easier to type). Napiši nešto ako imaš drukčije izvore!