Moja zapažanja su slijedeća: Johanniter ima puno više liti/tekućine u bobicama i mekšu kožicu, a S.Gris ima "mesnatiju" bobicu sa dosta manje liti i tvrđu kožicu na bobici. Bobica S.Grisa me po tom manjku liti podsjeća na direkt ( ali u okusu se uopće ne osjeti da bi vuklo na direkt). Kaj se tiče bolesti, meni je tih 70-80 trsova pomiješano sa cijepom pa ih uvijek zalovim dok špricam, tako da ne mogu reći ništa o pepelnici i plamenjači: Jedino sam primijetio da na Johanniteru tu tamo na kojem grozdu zna biti botritisa, ali nije to ništa strašno niti u velikoj količini. Grozdovi S.Grisa su mi uvijek savršeno zdravi. Kod mene je razlika u dozrijevanju nekih 7-10 dana. Kaj se tiče Muscarisa, njega imam oko 10 trsova i više ga neću saditi, nekaj mu kod mene očito smeta ili nedostaje. Loza je jako slaba i kržljava i jedva dođe do 4 žice, dok na Johanniteru i S.Grisu loza naraste i metar preko zadnje žice. A ptice su mi uredno svake godine obrstile i ono malo grožđa koje je bilo na Muscarisu. Ovo kaj ću sad napisati je od oka i nije provjereno, ali moj dojam je da bi na 100 kg grožđa Johannitera dobio otprilike 25-30 % više mošta nego na 100 kg S.Grisa. Nadam se da će ti ovo koristiti. Pozdrav.
Nadam se da ce ti ovo koristiti. Pozdrav.