VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 19:57:54

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Arhiva
| | |-+  2011. - Prskanje (zaštita) u vinogradu
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 66 67 [68] 69 70 71 Dolje Ispis
Autor Tema: 2011. - Prskanje (zaštita) u vinogradu  (Posjeta: 424866 puta)
Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #1005 na: 14 Kolovoza, 2011, 19:00:36 »

Kolko puta budete više prskali još s time ??? Kad bobice omekšaju nema više opasnosti od peronospore i pepelnice,nema veze kaj vam je bila tuča jer to ionak ne možete spasiti,to se osušilo ili bude,Switch vam je na akciji u vašoj zadrugi,s time se zamarajte  ;)

Switch je kupljen i sa njime ide prskanje po grožđu oko 20.8. Što se tiče prskanja , na zapercima koji su nakon upotrebe Drina jako potjerali pronašli smo na par listova zarazu od peronospore(10.8 ), i to na nekoliko trsova frankovke i kraljevine. Te zapreke namjeravamo sada prije Switcha skratiti i na njima ostaviti 2-3 lista. Što se tiče chardonnaya on je kompletno u šari na njemu sam na ljepšim jagodama izmjerio oko 12% šečera, sa zelenim silvancem je ista situacija, graševina i frankovka su nekih 50 % u šari dok  kavčina (žametna črnina )  tek sada počinje ulaziti u šaru( tu i tamo je koja jagoda omekšala).

Za chardonnay i zeleni silvanac sam siguran da nema nikakve potrebe za ponovnim prskanjem osim još Switchem.
Moje  je pitanje dali bi bilo potrebno još jedamput obaviti prskanje 20.8 sa CHAMPION WP 50 na kasnim sortama ( graševina,kavčina) jer njih sigurno nečemo brati prije 10.10 možda još i kasnije...

Ako netko ima volje neka mi pomogne jer sam u nedoumici (neznam što napraviti)?
Svačije mišljnje mi puno znači ...
Hvala

Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #1006 na: 14 Kolovoza, 2011, 19:20:05 »

Moje  je pitanje dali bi bilo potrebno još jedamput obaviti prskanje 20.8 sa CHAMPION WP 50 na kasnim sortama ( graševina,kavčina) jer njih sigurno nečemo brati prije 10.10 možda još i kasnije...
Ako netko ima volje neka mi pomogne jer sam u nedoumici (neznam što napraviti)?
Svačije mišljnje mi puno znači ...
Hvala
Prvo,vjerujem da ćeš prije brati,a drugo ne znam kaj će ti više bakar,osim kaj si možeš napraviti problema kod vrenja,peronospora je uzela svoje,crna pjegavost,možda,ali poslije berbe,ako,napominjem ponovo,bobice su omekšale,nema više opasnosti od peronospore,pepelnice,znači botritis je ostao,po meni više nema nikakve svrhe bakar,ali možda ti tko da i drugo mišljenje  ;)
Evidentirano

Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #1007 na: 14 Kolovoza, 2011, 19:42:40 »

Prvo,vjerujem da ćeš prije brati,a drugo ne znam kaj će ti više bakar,osim kaj si možeš napraviti problema kod vrenja,peronospora je uzela svoje,crna pjegavost,možda,ali poslije berbe,ako,napominjem ponovo,bobice su omekšale,nema više opasnosti od peronospore,pepelnice,znači botritis je ostao,po meni više nema nikakve svrhe bakar,ali možda ti tko da i drugo mišljenje  ;)

Cjenim tvoje mišljenje, ali budem još pričekao mišljnja od drugih.

Mislio sam uzeti bakar zbog peronospore ali i zbog stopiranja rasta i poticanja na zorenje drva i grožđa.
Evidentirano
poznanovec
Moderator
Novak

poznanovec-mali bukovec

Email
« Odgovor #1008 na: 14 Kolovoza, 2011, 19:53:56 »

dosta je bilo špricanja, ev. još botrycid.
Evidentirano

vine nemre tak neveljati,
da ga mi nebi mogli spiti
Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #1009 na: 14 Kolovoza, 2011, 21:15:38 »

Sa svim osim botricidima i nekim insekticidima si već u karenci. Berba ti bu ziher unutar 35 dana !
Evidentirano

46.086344, 16.117566
Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #1010 na: 14 Kolovoza, 2011, 21:51:14 »

Sa svim osim botricidima i nekim insekticidima si već u karenci. Berba ti bu ziher unutar 35 dana !

Kak to mislite?

Ako bi se 20.8 išlo sa switchem po grožđu svih sorti, a po kasnim sortama(Graševina,kavčina)  i bakrom.
Karenca na chardonnay u bi mi istekla 10.9 od switcha,a 15.9 od bakra, a berba sigurno nebude prije 20.8 jer nemamo baš idealan položaj...
Karenca na graševini i kavčini bi istekla 10.9. od switcha, a 25.9 od bakra, berba bude sigurno početkom 10 mjeseca... ???

Evidentirano
Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #1011 na: 14 Kolovoza, 2011, 22:10:46 »

Evo da ne budem više dosadan i naporan sa glupim pitanjima ovo je zadnje što ču pitati, obečajem... ;D
Pošto su mi Zagorec i Poznanovec rekli da nema potrebe više špricati sa bakrom nemam razloga da im ne vjerujem.
Samo me još zanima odgovor od Razora:

Kompletan vinograd(chardonnay,zeleni silvanac,frankovka,graševina i kavčina) je 10.8 bio pošprican sa CHAMPION WG 50 + sumpor. Moje je pitanje dali je potrebno,korisno ili ima ikakvog smisla 20.8 još jedamput obaviti prskanje sa CHAMPION WG 50 ali samo po kasnim sortama koje se beru u desetom mjesecu( graševina,kavčina).?

Hvala, to bi bilo sve od mene za ovu godinu...
Evidentirano
francozbolt
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1012 na: 14 Kolovoza, 2011, 23:37:01 »

Evo da ne budem više dosadan i naporan sa glupim pitanjima ovo je zadnje što ču pitati, obečajem... ;D
Pošto su mi Zagorec i Poznanovec rekli da nema potrebe više špricati sa bakrom nemam razloga da im ne vjerujem.
Samo me još zanima odgovor od Razora:

Kompletan vinograd(chardonnay,zeleni silvanac,frankovka,graševina i kavčina) je 10.8 bio pošprican sa CHAMPION WG 50 + sumpor. Moje je pitanje dali je potrebno,korisno ili ima ikakvog smisla 20.8 još jedamput obaviti prskanje sa CHAMPION WG 50 ali samo po kasnim sortama koje se beru u desetom mjesecu( graševina,kavčina).?

Hvala, to bi bilo sve od mene za ovu godinu...
tebi se bas sprica...
10 kolovoza si šprical i to ti je to!
Eto vele ljudi da netreba i da neće utjecati na grožđe!
Ak si bas siguran ti berba bude u listopadu, špricaj!
Ili špricaj cijeli vinograd poslje berbe s ciljem dozrijevanja mladica! Kolko se sjećam imal si problema s tučom, možda ti ova opcija ima najviše smisla ak imaš rane po rozgama.

Osobno ću pričekati još par dana za zadnje tretirenje borticidom, a trenutno sam što se zaštite vinograda fokusiran na zaštitu od ptica, osa i stršljenova.
Evidentirano

"He who loves not wine, women and song remains a fool his whole life long "
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #1013 na: 15 Kolovoza, 2011, 00:01:11 »

Nemoj nis spricat s bakrom vise. Dobro si tempiraj switch i to je to.
Evidentirano

Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #1014 na: 15 Kolovoza, 2011, 10:37:46 »

Kak to mislite?
Mislim, vinograd ti je oštećen, nek se vrijeme pokvari uvijek su mogući botritis ( moljac, pepelnica ) ili ne daj bog kisela trulež i dojde frka, moraš brat odmah. Jedan moj poznanik, dobar vinogradar, najavio berbu nekih sorti potkraj kolovoza !?
Evidentirano

46.086344, 16.117566
šemničar
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1015 na: 18 Kolovoza, 2011, 13:52:51 »

Ljudi, kaj niko nema problema sa sušom?!
Mene muči skoro polovica vinograda. Grozdovi su počeli gubiti
tekućinu i smežurati.
Da li je kasno za DRIN?
Evidentirano
markobelafonte
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1016 na: 18 Kolovoza, 2011, 13:56:44 »

možda je, a možda i nije...udri s njim što prije stigneš :(

u stvari, sigurno je suša ? da ne mijenjaju bobice boju i mrežuraju se ?

kod mene je suša sam utjecala na porast novo posađenih trseka, neki su ostali kraći ali na grožđu je sve OK, da popkucam u drvo :)
Evidentirano
Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #1017 na: 18 Kolovoza, 2011, 22:58:22 »

Ljudi, kaj niko nema problema sa sušom?!
Mene muči skoro polovica vinograda. Grozdovi su počeli gubiti
tekućinu i smežurati.
Da li je kasno za DRIN?
Ne znam baš. Kod nas v Zagorju suša nemre niš odraslom trsu, čak ni mladima. Kaj imaš pijesak? Brandusi ? Površinsko korijenje od teške mehanizacije ? Ja imam 500 trsova na visokom uzgoju, stabla 160 - 180 cm , pa niš od suše !?
Evidentirano

46.086344, 16.117566
Srky
Novak
**

Email
« Odgovor #1018 na: 19 Kolovoza, 2011, 00:10:30 »

Ne znam baš. Kod nas v Zagorju suša nemre niš odraslom trsu, čak ni mladima. Kaj imaš pijesak? Brandusi ? Površinsko korijenje od teške mehanizacije ? Ja imam 500 trsova na visokom uzgoju, stabla 160 - 180 cm , pa niš od suše !?

Ajd stavi koju fotku trsja na visokom uzgoju da vidimo, ovo zvuči jako zanimljivo.  :)
Evidentirano
poznanovec
Moderator
Novak

poznanovec-mali bukovec

Email
« Odgovor #1019 na: 19 Kolovoza, 2011, 03:43:46 »

planiram switch+ev.avaunt negde oko 25.8., uglavno prije kiše koja se najavljuje za kraj mjeseca...
Evidentirano

vine nemre tak neveljati,
da ga mi nebi mogli spiti
 Str: 1 ... 66 67 [68] 69 70 71 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!