Ne smeta, ali nema ni potrebe. Visak kvasaca = veca masa taloga == veca opasnost o pojave sumporovodika.Meni se cini da si most prebistrio. Jesi li prije dodavanja kvasaca dodao hranu? Jesi li izjednacio temperature mosta i kvasaca prije dodavanja? O kojem kvascu je rijec?
Dečki trebam pomoć...Stvar je u tome da sam izleda "zakasnio" staviti šećer u mošt.Naime, u jednoj bačvi je počelo intezivno vrenje u koju sam nakon par dana stavio šećer.Medjutim, u 2 bačve sam čuo kako mošt šumi.Očekivao sam da će kroz par dana početi intezivnije vrenje, pa da stavim šećer.Medjutim, dođem danas u podrum, sve bačve u tišini.Nema čak šumova. E sad, zanima me da li je vrenje gotovo?Mjerio sam šećer u ove 2 bačve i ima 22Oe.hmmm vidimda si stavil preko 200 postova a sad ovakvo stanje u podrumu?Kaj da radim?Da li se može staviti sada šećer i potaknuti vrenje?P.S. U mošt sam stavio, ubrzo nakon berbe, kvasac SIHA7.
Secer se dodaje u na pocetku ili odmah nakon kretanja vrenja. Dodavanje secera u fazi kada su ti kvasci odumrli i malo ih je aktivnih znaci da ces jako tesko dobiti suho vino.Ono sto mozes dodati bayanus kvasce koji ce vjerojanto doraditi posao do suhoga, samo ne znam kakva ce organoleptika biti uz takve terore nad vinom/mostom.