ja imam jedno pitanje. mošt mi je odvrio još prošli petak, tj. vreljnjača je mirovala.pustio sam ga do pon navečer i stavio 10 grama sumpora na 100 litara, izmjerio sam 6 brixa. ostavio sam vreljnjaču još do srijede. nakon toga sam začepio (drvena bačva) s čepom.ali kad sam došao u srijedu navečer i kad sam izvadio čep malo mi ga je bacilo u zrak jer je unutra bio pritisak. isto mi se dogodilo i danas. vino se polako bistri, danas izmjerio 4 brixa. sad ne znam jel to zbog toga jer se pročistilo vino ili još tiho vri kad se stvara pritisak?znam da je refraktometar jako nepouzdan u ovom slučaju.nemam neka očekivanja od zaustavljanja vrenja, napravio sam to samo zato jer imam 280 litara mošta u bačvi od 500 litara i bojim se da mi bez sumpora ne ode k vragu. pa bi želio što prije pretočiti u bačvu od 250 litara, a 30 litara ću natočiti u drugo vino koje još vri lagano već dva tjedna.
Sumporenje moze stopirati MLF fermentaciju ako do nje dodje. Pozeljna je u nekim vinima, ali u vecinima bijelih se izbjegava jer takva vina gube primarne arome.Valjda si na to mislio za kiseline? inace vinobrana kao takav zbog kalijev iona pospjesuje izlucivanje tartarata
Cime i kako provjeravare ostatak secera u mostu koji vrije?Koliko ja znam, alati za mjerenje sladora u mostu se ne mogu precizno koristiti za mjerenje ostatka secera u vinu (npr. vaga, refraktometar itd.), cak niti nakon dana vrenja a kamoli pred kraj.
Pa,kakva je panika sad nastala s tim tek provrelim moštom.Kolko vidim sve vam je to ionak otišlo u suho vino,i ukoliko s tim nećete niš manevrirati ,do prvog pretoka mu se neće niš desit.Vrelnjaće mogu biti gore do tog dana,samo nemojte to niš otvarat i pregledavat,pošto je to gotova stvar.Osim,naravno ak vam paše možete ga piti.Jasno,uz uzimanje na pipu,a ne šlaufom odozgora.
Svejedno je