Meni je u crnom alkoh. fermentacija gotova kroz 6 dana ,ali je i dalje na maceraciji.
Pa naravno da ces imat tiho vrenje. Kada ti je vino na okus suho (da se ne osjeti secer) dodaj sumpor 10g/100l i pretoci 7-14 dana nakon dodavanja sumpora.
Meni su sva vina 6 po brixu, a temp u podrumu je pala na 8 C. Da li trebam zagrijati podrum ?
ak potamni treba jos sumpora tak ja radim mada sam sam jednom imo iskustvo da je tamnilo nakon sumporenja
ček ti stavis sumpor pa nakon 7-14 dana pretaces zasto cekati tako dugo ja ga ostavim dan dva pa pretocimmada mi je profa s faksa rekla da kad pretacem u onu drugu posudu u koju ide vino iz tanka da stavim sumpor a ne u tank prije pretakanja mada je mene to trta radit da mi ne potamni
Ja stvarno je kuzim te svakakve savjete, a pogotovo od nekog s faksa... staviti sumpor u posudu u koju se pretace? Sumpor ide u vino prije pretoka, i dobro bi bilo oko 5 dana prije. Sto zbog vremena koje je potrebno da se sumpor apsorbira u vinu, sto zbog slijeganja taloga kojeg dignemo mijesanjem prilikom stavljanja sumpora.
Da, odličan odgovor Razor, uvijek sam se pitao kako se vinobran širi po vinu, jer je u prahu, dok sam za sumpovin 100% siguran da znam način, ko gemišt. Koliko treba vinobranu , ako se ne miješa 100% ?