pa normalno je to , kada ima plin, pjena prostora za disanje...nije pod pritiskom....kuhaš vodu u loncu sa poklopcem - nude ti iskipila...kada makneš poklopac bude i dalje vrila ali neće kipiti ...oprosti na pravopisu
Pitanje:Imam dvije graševine. Jedna je moja i jednu sam kupio. Moja je imala više sladora nego kupljena. Stavljeno je sve isto, i ova kupljena skakuće, dok ova moja radi mirno, ko da je nema. U čemu je kvaka.Pretpostavka: Na mojoj graševini( gdje je bilo puno kiše) "isprani" su prirodni kvasci, dok kod ove druge gdje je vrijeme bilo za 40 % bolje kvasci uz ove dodane odrađuju svoj posao ? Može li to tako ?
I ja se gnjavim već 6 dana s moštom, bučkam, mučkam i mješam ali neće pa neće. Danas podignem poklopac i opet ništa ali je počelo smrditi. Malo sam ga ispretako s kantom i prolufto tako da je izgubilo taj smrad i ponovo ubacio kvasce pa bumo vidjeli. Da, u podrumu je jako hladno oko 10-13 '. Pošto je u podrumu tako hladno kako to da je počelo smrditi ? Možda se prvi kvasci raspadaju ili ? U slučaju da sutra ili prekosutra ne krene što napraviti ? Ako bi se opet pojavio taj smrad u toku vrenja dali da ga luftam i pretačem bez obzira na vrenje ?
Kakvo grožđe, kakav mošt, kolko šećera, taloženo ili ne, koji kvasci, koliko sumpora dodano.... To nam reci.Jesi probal s grijalicom ? Možda da ga malo zagriješ i dodaš još nešto hrane i kvasce koje podnose niže temperature...
Mješano svega i svačega i dosta zdravo, mošt 17 po "babi" , taloženo oko 35 sati, sumpora 10 gr/hl. Nisam baš blizu podruma pa tako i nisam palio grijalicu. Sutra ili prekosutra ako ne krene sa ovim kvascima ( neki talijanski iz Baumaxa pakovani po 20 grama) malo ču ga grijati. Danas kada sam ubacio kvasce odmah su se počeli stvarati veliki mjehuri a prvi puta nisam vidio nikake promjene. Sve si mislim da sam ih prvi puta prebrzo ubacio tj da su još bili topli a mošt prehladan, pre velika razlika u temperaturi. Nego najviše me brine taj miris koji se danas pojavio da se ponovo ne vrati ?
Ak je zasmrdio mošt, razlozi su mi enigma.
prijatelji, dva pitanja, chardonnay mi je počeo kipit 18.09., nakon 8 dan je prestlo burno, od tada vrije polaganao, vrenjča je još uvijek "napeta",kad mjerim refraktometrom, neprovreli šečeri su 6 bx-a (znam da nije pouzdano), za sada je aroma odlična, nikkvog stranog mirisa ni okusa nema 1. pitanje: dal da ga ovih dana zasumporim i pretočim nakon tri dana?2. pitanje: sve mi je u inoxu-u, imam jednu novu hrastovu bačvu, formirana je, prošle godine sam u nju stavio slabije prešani trop chardonnaya iz kojeg sam spekao dobru lozu, dal bi za probu valjalo do drugog pretoka u nju stavit dio vina, kakva bi u teoriji trebala bii razlika u odnosu na ostalo?