A gle onda su visoki seceri i shodno tome visoki alkoholi karakteristika tvog podneblja.
nažalost to će biti u skoroj budućnosti karakter cijelog našeg kontinentalnog podneblja jer se klima mjenja na toplije,tj podiže se granica prema sjeveru, evo već u engleskoj sade i uzgajaju grožđe na veliko...no nije to problem , prolem je kada ljudi imaju visoki alkohol u godinama kada za to nema prirodne šanse...
zato ce trebati saditi vinograde prema sjeveru i istoku a ne vise striktno prema jugu i zapadu
he,he...to znači da će i graševina kvalitetno dozrijevati u Hrv. Zagorju
Imam problema već zadnje 2 godine s bistrenjem vina.Naime cijeli proces vinifikacije radim po općim standardima(taloženje, sumporenje, bistrenje, pretoci)Ali smatram da je problem kod mene što mošt natjeram na 18 po baboou. Čini mi se da to kvasci nemogu to odradit do kraja kak treba.Dodam i hranu i prepušem mošt, i pazim na temperaturu, al mi uvijek ostane oko 5-6 g šećera neprovrelog i to me jeb....(probao CEG, CS2, i one obične, čak i vrelko).Na godinu ostavljam mošt na 17 i ja mislim da je to to. (taman oko 11 alkohola)Mišljenja....
Prijedji na Sihine kvasce
Postoje i kvasci za tiho vrenje. U Jazbini pod kraj burnog stavljaju "bajanus kvasce". Raspitaj se negdje, guglaj...pa nam objavi !
Zasto ne beres ranije ako su ti alkoholi previsoki?
Pa ako su mu sladori uvijek oko 20, zasto nebi brao ranije kad su recimo 18? Pogotovo ako sam kaze da ne voli jaka vina.
kada smo kod egzotičnog voća.......kod mene ga već ima........jedan rođak je prošle godine posadio kivano 0'5 ha (ne kivi, zove se kivano) raste kao i lubenice, vriježima, a izgled mu je kao krastavac isto sa bodljama ali su one veličine ružine pa i veće, he, eto tak da ga već ima slavonija ravna....
Zasto kvasci jednog proizvodjaca nebi bili bolji od drugog? Na stranu sto Begerow i Lallemand suradjuju ne znaci da prodaju identican proizvod. Ovdje moze posluziti analogija auto industrijom. Ako je covjek isprobao vise sojeva Uvafermovih kvasca i uvijek radi isto zasto ne prijeci na druge kvasce? Ja bi probao. Cista metoda eliminacije. Nema tu govora o oglasavanju, pogrijesio si. Prvi cu napisati da sam zadovoljan sa Sihinim AY 7, ali da nikad vise nebi uzeo AY 3. Jednostavno mi za moj mijesani sortiment ne odgovara i zadovoljniji samo bio sa Uvafermovim CEG kvascima. Sto znaci da cu slijedece godine koristit drugi kvasac bio to od Begerowa ili neki od Lallemanda.Sto se tice drugog dijela, mislim da je autor posta sam izrazio da ne voli vina koja imaju preko 13 alkohola, a nalazi se u takvom podneblju gdje normalnim vinogradarenjem gotovo svake godine upravo takva vina.
Ali smatram da je problem kod mene što mošt natjeram na 18 po baboou. Čini mi se da to kvasci nemogu to odradit do kraja kak treba.Dodam i hranu i prepušem mošt, i pazim na temperaturu, al mi uvijek ostane oko 5-6 g šećera neprovrelog i to me jeb....(probao CEG, CS2, i one obične, čak i vrelko).Na godinu ostavljam mošt na 17 i ja mislim da je to to. (taman oko 11 alkohola)Mišljenja....
Fermentation kinetics- short to medium lag phase, moderate and regularkinetics.
Technical characteristics- Optimum temperature range: 15 to 25 °C
Resistance to free SO2: 50 mg/l.