pa da...i drugi i dan ponoviš dozu.. inače frajer tu kod mene kaj prodaje vino, obavezno stavlja sorbat i u suho vino...
Citat: GIANCARLO - 20 Studeni, 2006, 22:47:34Zahvaljujem na odgovoru. Probao sam se igrati sa raznim filterima zadnje dvije godine, ali baš i nemam nekakvih pozitivnih iskustava. Po meni je izbistreno i normalno sumporeno vino bez premca. Sva filtriranja su mi u manjoj ili većoj mjeri oduzela aromu. Što misliš o dodavanju kalijevog sorbata i metavinske kiseline? Pronaći ću onu talijansku napravu na netu i poslati ću link.
citat : Ivan 21 Studeni, 2006, 10:58:04 da, tesko je osigurati da vino bude stabilno i u boci i da nema dodatnih nezeljenih talozenja, pogotovo u ovim nasim uvjetima kad sve radimo na par stotina ili tisucu litara i nemamo odredene uredaje i uvjete. umjesto hladenja moze se upotrijebiti metavinska kiselina, koja snagom adsorpcije inhibira stvaranje i talozenje tartarata, ucinkovitost ovisi o temperaturi vina koje se cuva pa ako ona ne prelazi 16°C, do talozenje nece doci godinu dana ali ako se ta vina cuvaju iznad 25°C ucinka uopce nece biti jer ce od metavinske opet nastati vinska kiselina.. dok se od sorbata najvise upotrebljavaju sorbinska kiselina ili kalijev sorbat koji u vinu djeluju kao antiseptici, sto znaci da inhibiraju rad kvasaca i sprijecavaju pojavu vinskog cvijeta ali ne i bakterija, te smanjuju kolicinu potrebnog sumpordioksida ali ga ne iskljucuju u cijelosti. nas Zakon o Vinu ce vjerojatno ubuduce totalno iskljuciti upotrebu sorbata.
Tema: Punjenje vina u boce Studeni, 2006 Treba malo stare teme prolistati, pisano je o tome.Sorbat je konzervans, onaj popularni E ( E 201 Na sorbat. E 202 K sorbat). Pravo je pitanje tko to želi piti u vinu?Ja, hvala ne
ali da mu se s vremenom desavalo da mu vina tretirana sorbatom smrde na misju pisalinu.
Molio bi vas da mi odgovorite dali je to normalno da mi mošt još vri.Danas sam slušao i još se lagano čuje.Zavrelo mi je 7 10.imam ga u drvenoj bačvi,taložen je,došečerio sam 10kg na 500lit,sladora je bilo 17%.®elio bi suho vino.Što da napravim.
, ak ti nemreš zovi