Jako puno vina proizvedeno "prirodnim" nacinom ima mana. Samo se te mane pripisuje romanticnom pogledu na vino i svijet, pa im se te mane i toleriraju. Imaju dusu, jel. Kao stari auto koji nekom priraste srcu, prva cura itd...
zato i je cijeli svijet danas u banani jer je poljoprivreda i hrana opcenito otisla u bananu.. a nazalost bit ce nam jos gore!
nazalost, americko kemijanje i njihovo "shvacanje" proizvodnje vina.. postane zalosno kad te ameri krenu savjetovat oko vina..
Nitko ovdje ne govori o savrsenstvu. To ne postoji. Ako govoris o istehniciranim vinima to su ona najjeftinija koja mozes kupiti u PVC ambalazama.Ja pricam o vinima koja u startu imaju mane u vidu tehnickih nedostataka koji previse utjecu na organolepticke karakteristike vina poput lakohlapljivih, etil acetata, reduktivnih i slicnih off-mirisa, oksidcija i sl. Ukoliko su takve mane preizrazene ja u takvom vinu ne mogu uzivati jer znam da moze i mora bolje. A vjeruj mi da cak i u takvim vinima nastojim pronaci ono nesto sto valja i kusam ih po nekoliko puta upravo zbog toga.Isto tako i tebe podrzavam u tvojim nastojanjima da radis posebna vina, samo sto si preiskljuciv i drzis se svoje dogme ko pijan plota, cak i u godinama koje to ne dozvoljavaju (npr. 2010.)S druge strane cesto znas spomenuti neintervencionizam, a po meni je intervencionizam svaki i mali utjecaj na grozdje; od hladnih fermentacija, maceracija, sumporenja pa sve do bistrenja, sterilnih filtracija i slicnih tehnika moderne enologije. Ne mozes odijeliti jedan dio tehnika i to proglasiti neintervencionizmom, a drugi dio proglasiti invanzivnim djelovanjem na vino. To je licemjerno.Na kraju krajeva, kako smo mi Hrvati zaostali po pitanju svega tako smo zaostali i po pitanju moderne enologije, pogotovo u usporedbi sa Amerima i Australcima. Samo u ovom slucaju cu reci hvala bogu da je to tako jer ono sto oni rade sa vinima je zaista high-tech laboratorijska znanost koju ni ja ne podrzavam s aspekta prehrambene industrije, ali podrzavam s aspekta jedne istrazivacke znanosti.
Puno je toga otislo u bananu,citam,navodno pol proizvedene hrane bacamo,jer trgovackim centrima ne odgovara npr.povrce ak nije svaki primjerak ko fotokopiran,uzgoj hrane za proizvodnju etanola je po meni ludost,a definitivna mi je ludost da ak imas kakav komadic zemlje da ti se ne isplati nesto posaditi jer je u trg.centru jeftinije kupiti,e pa onda jedi to iz trg.centara.Poznanik me pred Bozic zamolio da mu nabavim zagorsku puricu i nije pitao za cijenu,htio je jesti bas takvu puricu,3 dana mi je trebalo,jedva sam ju nasao i to po 60kn/kg,4kg teska purica ga kostala sa prijevozom skoro 350kn,sve isprike su mi bile puno posla oko toga,nis se ne isplati,e pa jeb... ti se onda,kupujte od pametnijih od nas dok imate s cime kupovati
Zasto ti se ne svidja ta inovativnost,nema veze jer valja ili ne ,pitam ja tebe zasto je suho grozdje,za npr kolace,made in Turska i zasto nikome zivom u HR to nije palo napamet proizvesti,nego kukaju kak je cijena mala grozdju, i ne isplati se nis raditi,ja mislim da nije stvar u proizvodu
zemlja/tlo - loza - grozde - most - vino - boca