http://blog.vino.hr/archives/2565
Christian nas je počastio i s za Chateauneuf du Pape jedinstvenim proizvodom, vinom samo od syraha berbom 2009. koje su imali samo 2500 boca i, ponosno je rekao, ni Robertu Parkeru je nisu dali da ga kuša.- On to ne bi razumio – rekao je Christian za vino koje su u ovom tisućljeću radili svake neparne godine osim 2001., a najmlađi u podrumu stoji 40 eura.
Marketing. Najjaci mi je ovaj dio Ne volim kriticare, ali jos manje prodavace magle...
kad cest ti isprobat kod sebe amfore, imas li uopce namjere?
hehe, pa dobro je covjek i rekao da ne bi razumio, nista novo kad su ljudi zatucani.
imam namjere, dakako, samo mi treba jos vremena. moram prvo proci duze maceracije bijelih sorata opcenito sto krecem od ove godine a onda cemo vidjeti, ako bude sve ok mozda cak i nabavim jednu manju za na godinu, vidjet cemo.
Sta planiras macerirati? Skrlet? Koliko dugo otprilike? 2-3 tjedna?
Pa cuj, prije je on zatucan nego Parker. Zasto proizvodjaci avangardnijih vina misle da se oni jedini razumiju u "dobra" vina? Zato sto su drugacija ili zato sto znaju da su to vina koja cesto koketiraju, ali najcesce i prelazu onu granicu da ih se deklariraju vina s manama. Samim time ne prolaze dobro kod kritike, a jos manje kod vinske publike...
Znaci Krauthaker se na to odlucio nakon sto je u 20+ godina uspostavio poprilicno velik posjed i konstantu klijentelu klasicnim nacinom vinogradarenja - citaj, zaradio je lovu. Drugim rijecima osigurao si je bazu. U takvom slucaju pozdravljam njegov zanos vezan za eksperimente na malim serijama. Tako nesto si i ti mozes priustiti jer ne ovisis o prodaji vina. Na kraju krajeva i ja bi si mogao pristiti, ali zasigurno to nebi mogao aplicirati na sve vinograde. Zamisli da u svom bircu nekom natocim gemist od narancastog skrleta. Ti ces sad rec da moje vino nije iskreno, pa i nije barem prema tvojoj definiciji iskrenosti, ali od takvog vina mozes zivjeti, od avangardnih pokusaja mozes samo propasti. Opet se vracamo na iskonsko i drevno poimanje vinogradarstve, ali ja se s tim ne mogu pomiriti nit cu takav nacin prihvatiti buduci da zivim u 21. st, usko sam vezan uz tehniku i tehnoloski napredak koji je iz dana u dan sve veci na svim znanstvenim podrucjima. Uostalom osnova proizvodnje vina je vec stoljecima poznata sami procesi proizvodnje djelomicno evoluiraju u skladu s napretkom civilizacije.