VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 18:49:19

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Ostalo
| |-+  Proizvodnja jakih alkoholnih pića
| | |-+  Pečenje rakije
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 24 Dolje Ispis
Autor Tema: Pečenje rakije  (Posjeta: 422299 puta)
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #240 na: 04 Listopada, 2012, 18:59:43 »

ovih dana počinjem s pečenjem rakije.
Vrlo često ljudi imaju problem sa prigaranjem...e, pošto ljenčina svašta izmisli da si olakša posel, tak sam i ja, malo razmislil, i isprobal u praksi
Nikakve duple stijenke,
 nikakva slama pa na to trop
POTREBNO JE KUHINJSKA ALU FOLIJA, (trošak možda 15kn)
Staviš na dno par puta da kompletno pokriješ
sipaš trop
Po završetku destilacije nemaš jednu bobicu za ostrugat, apsolutno niti jednu, sve padne u tačke i ako želiš iskoristiš je 2x
 ;)
ček,a ti se ne zavuće ispod folije?
Evidentirano
Brane
Novak
**

Email
« Odgovor #241 na: 04 Listopada, 2012, 23:12:13 »

ček,a ti se ne zavuće ispod folije?

Ma kakvi, niti jedna koštica a kamoli kožica/pokožica, ispočetka polagano sipaš iz kante i kad pokrije dno onda napuniš do vrha...
Ako baš stvarno pretjeraš sa kurenjem - zalijepilo se bude za foliju al za bakarno dno vesele mašine nebu sigurno
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #242 na: 05 Listopada, 2012, 20:12:51 »

eh,novotarija,novotarija  :) .Prvo me stari čudno gledal kad sam počel delat vino malo na drukčiji naćin od njega,a sad još i rakiju bumo pekli po novom sistemu...točno bu čoveka šlagiralo  :)
Evidentirano
Omnibus
Novak
**

Glavom u oblacima, nogama na zemlji

WWW Email
« Odgovor #243 na: 05 Listopada, 2012, 20:25:21 »

Sjećam se još iz davnina, dok je to moj stari pekao (a trajalo je danima, jer je bilo i po 800L rakije), a mi pekli jabuke i pečenjake u kotlu i bili sretni što nam se dopušta biti budnima do ponoći, dakle, on je stavljao slamu na dno kotla i dobro mu je to funkcioniralo.
Evidentirano
Agroteka
Mlađi novak
*

http://www.facebook.com/AgroArt

Email
« Odgovor #244 na: 06 Listopada, 2012, 10:08:53 »

Nemora samo biti slama... Jednako dobri rezultati se dobivaju i sa sijenom tj krmom....
Evidentirano

mmihale
Novak
**

Međimurje

Email
« Odgovor #245 na: 06 Listopada, 2012, 17:46:25 »

Sjećam se još iz davnina, dok je to moj stari pekao (a trajalo je danima, jer je bilo i po 800L rakije), a mi pekli jabuke i pečenjake u kotlu i bili sretni što nam se dopušta biti budnima do ponoći, dakle, on je stavljao slamu na dno kotla i dobro mu je to funkcioniralo.

da da bila su to vremena, kesteni, kostice, i pecenje rakije cijelu noc  :)
Evidentirano

... vino voli visinu i dobar pogled, voli gledati odozgo.
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #246 na: 07 Listopada, 2012, 15:48:47 »

a krumpiri iz žeravice + domaći čvarci  :o
Evidentirano
Brane
Novak
**

Email
« Odgovor #247 na: 12 Listopada, 2012, 12:03:41 »

dođem u podrum danas i osjetim miris na kiselo, ali malo jači nego prošlih dana pa to ajde povezal s tim da nisam opral podove nakon pretoka jer smo bili, hm, umorni već ;D
Idem pogledat trop za rakiju...e jebiga, iz jedne bačve je diglo poklopac, došao zrak, i zakipilo opet al na kiselo, trop je topli na dodir i smrdi i grize na nos...pretpostavljam da je to za bacit? Bemmu i poklopcu, uzrok znam
Pomoći pretpostavljam nema? To više za rakiju nije? Nije neka količina, cca 100kg.
Baciti? Kak se radi ocat? Iz tropa nije dobar pretpostavljam?
Evidentirano
Agroteka
Mlađi novak
*

http://www.facebook.com/AgroArt

Email
« Odgovor #248 na: 12 Listopada, 2012, 12:19:02 »

Ocat iz tropa ne bas... Možeš ispeci jednu Turu tek da ti se kotao, klobuk i cijevi ociste bojim se da rakije ne bu nista i da ju još jednom prepeces nećeš uspjesti!  Ima još jedna mogućnost a to je da ispeces i prepeces pa dogodine kada ćeš imati novi trop za peći razdjelis dobivenu ovogodisnju rakiju na nekoliko kotlova...
Evidentirano

Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #249 na: 14 Listopada, 2012, 17:38:10 »

Talog od nultog pretoka vina, spremljen za pečenje rakije, oko 50 l za sad, junački se usmrdio u desetak dana, H2S clasic, jaja + sumpor. Ha, ha, morat ću ga luftati i pretakati. NMV !
Evidentirano

46.086344, 16.117566
Brane
Novak
**

Email
« Odgovor #250 na: 15 Listopada, 2012, 16:02:52 »

ajd Ozy da čujem i tebe, kaj bu z mojeg octa? Rakija nebu dobra, ha? Bude bar mušica po vinogradu? Slijedeći tjedan na GO pa budem se malo pečenju rakije posvetil
Evidentirano
Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #251 na: 15 Listopada, 2012, 19:13:25 »

Ma zavisi kolko je to kiselo. Ak nije preveč ja bi probal peći. Već sam pekel iz kiselkastog materijala i smrdljivog. Uzimal sam prve dvije litre (tri?) u stranu, a ostalo prepekel. Poslije kupažiral s prethodnom, nešto stare lanjske, izbalansiral s destiliranom vodom i bilo je ok. Ili taj kiselkasti trop pomalo miješati s dobrim kod pećenja i onda primijeniti prethodnu taktiku ...

... a ima i ona stara fora za otkiseljavanje masulja s vapnom. Navodno pali, treba pitati nekog starijeg, kakvog dedeka ! Napraviti probu, pa imaš iskustvo?

Malo prosurfati razne forume gdje se skupljaju rakijaši? Ima i srpskih, Bratja su maheri za brlju !

Iskreno, nema takvog smrada iz kojeg ja nisam probal peći. Cijelu godinu skupljam talog od pretoka u karnistere po 20 l, to i talog od friških pretoka i ostaci starog D2, obično već kiselkasti, služe mi za podlijevanje tropa u kotlu, 10/15 l. Nađe se tu svega i svačega, kisne, smrdi, ali peči, prepeci, zmiksaj i - kupci potroše !
Evidentirano

46.086344, 16.117566
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #252 na: 15 Listopada, 2012, 20:33:26 »

Jedno pitanje,stari su prije kalaisali kotlove,zašto? i danas su kotlovi bakreni iznutra dali je to ok ili taj bakar treba kalaisati?
Evidentirano
bistrica
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #253 na: 16 Listopada, 2012, 18:29:10 »

Vjerovatno zato što se pogrešno mislilo da će se dobiti kvalitetnija rakija izostankom pojave zelenih grudvica ili boje rakije koja se dobije iz reakcije bakra sa sirćetnom i drugim isparljivim kiselinama, ako ih ima previše u materijalu za destilaciju. Ne samo da nema potrebe za kalajisanjem nego je i štetno. Potrebno je destilaciju raditi na kazanu sa izrazito čistim bakarnim površinama zbog hemijskih reakcije koje se na njemu odvijaju, i koje će značajno umanjiti aromatski štetna hemijska jedinjenja a povećati ili stvoriti ona od pozitivnog uticaja.
Evidentirano
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #254 na: 16 Listopada, 2012, 19:17:37 »

Vjerovatno zato što se pogrešno mislilo da će se dobiti kvalitetnija rakija izostankom pojave zelenih grudvica ili boje rakije koja se dobije iz reakcije bakra sa sirćetnom i drugim isparljivim kiselinama, ako ih ima previše u materijalu za destilaciju. Ne samo da nema potrebe za kalajisanjem nego je i štetno. Potrebno je destilaciju raditi na kazanu sa izrazito čistim bakarnim površinama zbog hemijskih reakcije koje se na njemu odvijaju, i koje će značajno umanjiti aromatski štetna hemijska jedinjenja a povećati ili stvoriti ona od pozitivnog uticaja.

Hvala na odgovoru ;)
Evidentirano
 Str: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 24 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!