ovih dana počinjem s pečenjem rakije.Vrlo često ljudi imaju problem sa prigaranjem...e, pošto ljenčina svašta izmisli da si olakša posel, tak sam i ja, malo razmislil, i isprobal u praksiNikakve duple stijenke, nikakva slama pa na to tropPOTREBNO JE KUHINJSKA ALU FOLIJA, (trošak možda 15kn)Staviš na dno par puta da kompletno pokriješsipaš tropPo završetku destilacije nemaš jednu bobicu za ostrugat, apsolutno niti jednu, sve padne u tačke i ako želiš iskoristiš je 2x
ček,a ti se ne zavuće ispod folije?
Sjećam se još iz davnina, dok je to moj stari pekao (a trajalo je danima, jer je bilo i po 800L rakije), a mi pekli jabuke i pečenjake u kotlu i bili sretni što nam se dopušta biti budnima do ponoći, dakle, on je stavljao slamu na dno kotla i dobro mu je to funkcioniralo.
Vjerovatno zato što se pogrešno mislilo da će se dobiti kvalitetnija rakija izostankom pojave zelenih grudvica ili boje rakije koja se dobije iz reakcije bakra sa sirćetnom i drugim isparljivim kiselinama, ako ih ima previše u materijalu za destilaciju. Ne samo da nema potrebe za kalajisanjem nego je i štetno. Potrebno je destilaciju raditi na kazanu sa izrazito čistim bakarnim površinama zbog hemijskih reakcije koje se na njemu odvijaju, i koje će značajno umanjiti aromatski štetna hemijska jedinjenja a povećati ili stvoriti ona od pozitivnog uticaja.