pozZ....e sad me zanima....znaci imam tih malih 13,5 % a zelim dogurati do 18%, imam 300 L mošta znaći treba mi cca 15 ak kila šećera što je puno za dodati odjednom..... pa me zanima da li ja mogu dodavati kroz recimo slijedeća 3 dana (svaki dan po 5 kg)
nakon sto maknem mošt sa "mulja" ili......?
Poželjno je šečer dodavati u par navrata a ne sve odjednom.
Ne, to je fama. Naknadno dodavanje šećera izmori kvasce i poremeti ravnotežu u tanku, šta nikako nije dobro za tijek vrenja.Odmah dodati sve. Hranu za kvasce je poželjno naknadno dodavati, posebno amonijeve soli, a ne šećer. Šećer nije hrana za kvasce šta često ljudi misle.
višekratno dodavanje šećeraOnda bi moštu sa 120 Oe (prirodnih) trebalo skidati šećer pa ga postupno dodavati - da lakše provrije.Ove godine je to posebno nepotrebno, recimo mošt sa 14 dignut na 17 će provrijati bez frke i ako šećer dodamo odjednom.Mislim da je krivo gledati postupno dadavanje šećera kao nešto čime možemo kontrolirati vrenje, kao neću mu odma sve dodati da mi ne kipi preburno!
Ovdje kao da nitko ne razumije kako se pravi vino. Recimo da je vino kruh. Za ispeći kruh potrebno je tri sata. To je isto kao kad praviš vino. Za napraviti vino potrebno je minimum 5 mjeseci. Dakle ako izvadiš kruh iz pećnice nakon jedan sat, reći ćeš , bljak to nije to. Dakle , pusti vino da se ispeče do kraja.