VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 21:57:57

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Doslađivanje mošta
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 11 Dolje Ispis
Autor Tema: Doslađivanje mošta  (Posjeta: 105274 puta)
Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #90 na: 01 Listopada, 2010, 19:20:11 »

Poželjno je šečer dodavati u par navrata a ne sve odjednom.
Evidentirano

I onda neš pil
Kuzma
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #91 na: 01 Listopada, 2010, 19:33:50 »

nakon sto maknem mošt sa "mulja" ili......????
Evidentirano
jnix
aktivni član

Novoselec, Općina Križ, Zagrebačka županija

Email
« Odgovor #92 na: 01 Listopada, 2010, 19:37:13 »

pozZ....
e sad me zanima....znaci imam tih malih 13,5 % a zelim dogurati do 18%, imam 300 L mošta znaći treba mi cca 15 ak kila šećera što je puno za dodati odjednom..... pa me zanima da li ja mogu dodavati kroz recimo slijedeća 3 dana (svaki dan po 5 kg)???
kad su šećeri jako mali kao ove godine, možeš dodati odmah sve da mošt dobro obogatiš šećerima i da kvasci imaju šta raditi...moja preporuka je da ideš sa malo manje šećera i na manji krajnji željeni alkohol...
Evidentirano

jnix
aktivni član

Email
« Odgovor #93 na: 01 Listopada, 2010, 19:42:23 »

nakon sto maknem mošt sa "mulja" ili......????
da ... ;)
pročitati sve .....  http://www.vvvforum.eu/index.php?topic=393.0
 ;)
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #94 na: 01 Listopada, 2010, 20:43:24 »

Poželjno je šečer dodavati u par navrata a ne sve odjednom.
Ne, to je fama. Naknadno dodavanje šećera izmori kvasce i poremeti ravnotežu u tanku, šta nikako nije dobro za tijek vrenja.
Odmah dodati sve. Hranu za kvasce je poželjno naknadno dodavati, posebno amonijeve soli, a ne šećer. Šećer nije hrana za kvasce šta često ljudi misle.
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #95 na: 02 Listopada, 2010, 03:15:22 »

Secer nije hrana vec potreba. Kao sto je i ljudima kisik.
Evidentirano

Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #96 na: 02 Listopada, 2010, 06:28:18 »

Ne, to je fama. Naknadno dodavanje šećera izmori kvasce i poremeti ravnotežu u tanku, šta nikako nije dobro za tijek vrenja.
Odmah dodati sve. Hranu za kvasce je poželjno naknadno dodavati, posebno amonijeve soli, a ne šećer. Šećer nije hrana za kvasce šta često ljudi misle.

Ja sam još prije čitao u gospodarskom listu da šečer treba dodavati postepeno pogotovo veće količine i to iz razloga da lakše provrije a ne kao hrana,jer ako se veće količine dodaju odmah može biti problema tokom vrenja, moglo bi se desiti da šečer ne prevrije do kraja.Takvo je bilo objašnjenje.
Evidentirano

I onda neš pil
Mušketir
Novak
**

Email
« Odgovor #97 na: 02 Listopada, 2010, 07:05:35 »

Ja isto dodajem šećer u nekoliko navrata počevši od 4-5 dana burnog vrenja
Evidentirano

45.857327,16.282457
francozbolt
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #98 na: 02 Listopada, 2010, 07:49:00 »

višekratno dodavanje šećera
Onda bi moštu sa 120 Oe (prirodnih) trebalo skidati šećer pa ga postupno dodavati - da lakše provrije.
Ove godine je to posebno nepotrebno, recimo mošt sa 14 dignut na 17 će provrijati bez frke i ako šećer dodamo odjednom.
Mislim da je krivo gledati postupno dadavanje šećera kao nešto čime možemo kontrolirati vrenje, kao neću mu odma sve dodati
da mi ne kipi preburno!
Evidentirano

"He who loves not wine, women and song remains a fool his whole life long "
vitis
Novak
**

Popovača

Email
« Odgovor #99 na: 02 Listopada, 2010, 07:55:26 »

E franc, ova ti je dobra, to bas i mene zanima...

Ako je problem doseceriti most s recimo 2% odjednom i ako se to preporuca u vise navrata, kako sve bude ok kada taj most u startu ima tih 2% prirodno od nakupljenog sladora? Ili cak i vise...

Cisto me zanima da li se radi o razlicitoj vrsti secera (ako je to uopce moguce), ili taj dodani secer nije odmah tako dobro "integriran" na molekularnoj razini kao onaj prirodni, ili sto... ?
Evidentirano
jnix
aktivni član

Email
« Odgovor #100 na: 02 Listopada, 2010, 08:31:55 »

višekratno dodavanje šećera
Onda bi moštu sa 120 Oe (prirodnih) trebalo skidati šećer pa ga postupno dodavati - da lakše provrije.
Ove godine je to posebno nepotrebno, recimo mošt sa 14 dignut na 17 će provrijati bez frke i ako šećer dodamo odjednom.
Mislim da je krivo gledati postupno dadavanje šećera kao nešto čime možemo kontrolirati vrenje, kao neću mu odma sve dodati
da mi ne kipi preburno!

problem je kada prirodnog šećera u moštu ima već više a još ne dovoljno, npr kada treba samo dodati 3kg....jer onda dodaješ u tekućinu koja ja zasićena i slatka=gusta pa je teže taj šećeer rastopiti i rasporediti, a kako je ova godina slaba sa prir. šećerom i tekućina - mošt-medij  ;) je rijetki tada možeš dodati sve......
evo ja sam sve što treba odmah bez razmućivanja bacio u bačvu inox kroz taj mošt na dno praktiči, uronio crijevo do dna za usis i preko pumpe vraćao nazad i sve radi ok     miješao tako jedno 5-6min.... ;)
Evidentirano

cestica
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #101 na: 19 Listopada, 2010, 12:12:35 »

Imam pitanje. Da li je kasno sad došećeriti ? Stavil sam šećera al sad probam i cini mi se malo kiselkasto.. nisu neke velike kolicine mosta to je tak za vlastite potrebe :)
Evidentirano
Diabolic
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #102 na: 19 Listopada, 2010, 12:57:47 »

Ovdje kao da nitko ne razumije kako se pravi vino. Recimo da je vino kruh. Za ispeći kruh potrebno je tri sata. To je isto kao kad praviš vino. Za napraviti vino potrebno je minimum 5 mjeseci. Dakle ako izvadiš kruh iz pećnice nakon jedan sat, reći ćeš , bljak to nije to. Dakle , pusti vino da se ispeče do kraja.
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #103 na: 19 Listopada, 2010, 16:12:42 »

Ovdje kao da nitko ne razumije kako se pravi vino. Recimo da je vino kruh. Za ispeći kruh potrebno je tri sata. To je isto kao kad praviš vino. Za napraviti vino potrebno je minimum 5 mjeseci. Dakle ako izvadiš kruh iz pećnice nakon jedan sat, reći ćeš , bljak to nije to. Dakle , pusti vino da se ispeče do kraja.
Well said! ;)
Evidentirano

MALI MIHA
Novak
**

Email
« Odgovor #104 na: 24 Listopada, 2010, 21:50:30 »

ov jedna o doslađivanju  ;D

Evidentirano

Čovjek pije da zaboravi, ali nikad ne zaboravi da pije!
 Str: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 11 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!