VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
14 Prosinac, 2019, 01:08:24

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
travanj 2016. - 10 godina VVV foruma
________________________________

Dragi forumasi. Molim Vas izbjegavajte koristenje dijakritickih znakova š č ć te izbjegavajte citiranja/quotanja prijasnjih postova korisnika. Hvala!!!

Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma


Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"
_________________________________________

09.12.2012. - Snijeg u RH
_________________________________________

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji
______________________________________

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!
_________________________________________

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.
_________________________________________

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!
______________________

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.
_________________________________________

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu
_________________________________________

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!
_________________________________________

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

_________________________________________

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka
_________________________________________

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vvvforum.eu
_________________________________________

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
_________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
68.499 Postova u 359 Tema od 1.637 Članova
Najnoviji Član: Ceki
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Proces prerade bijelog grožđa
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 3 ... 99 Dolje Ispis
Autor Tema: Proces prerade bijelog grožđa  (Posjeta: 388985 puta)
mate
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 23


« na: 16 Travanj, 2007, 21:27:52 »

Postovani vinari, molio bi da netko objasni koristenje enzima i kvasaca u proizvodnji bijelih vina.Nalazim se u dalmaciji i svake godine imam isti problem u proizvodnji bijelih vina,pocetne karakteristike budu izvrsne, a kasnije se vino degradira(po pitanju mirisa i svjezine). Molio bi da netko objasni postupak od samog muljanja,stavljanja enzima, sumporenja,talozenja,dodavanja kvasaca,kada stavljati bentonit,kada izvrsiti prvi pretok eto.Nadam se da ce netko imati strpljenja sve ovo napisati a ja mu se unaprijed zahvaljujem.
Ps.o ovoj temi se pisalo na forumu ali uvjek u nekakvim djelovima tako da nisam nikad mogao uhvatiti cijeli slijed postupka.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član
*****
Offline Offline

Postova: 3.828


Kloštar Podravski


« Odgovor #1 na: 17 Travanj, 2007, 11:37:01 »

Pogledaj ovdje, tema je preširoka :
http://www.pavin.hr/vinarstvo2.htm
Evidentirano

mate
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 23


« Odgovor #2 na: 17 Travanj, 2007, 12:48:51 »

Pogledaj ovdje, tema je preširoka :
http://www.pavin.hr/vinarstvo2.htm

Hvala na pokusaju.Citao sam dosta clanaka na ovu temu ali,molio bi nekog da opise redosljedom od pocetka do kraja upotrebu enzima i kvasaca u proizvodnji bijelih vina. Muljanja,upotreba enzima sumporenja,talozenja,upotrebu bentonita,dodavanja kvasaca,koja temperatura vrenja,prvi pretok.
Smatram da bi ovaj opis od nekog iskusnog vinara puno pomogao nama amaterima da savladamo ovu tehnologiju i podignemo kvalitetu vina na visu razinu.
Ajde da netko sjedne pola sata i napise ovaj proces,ovo bi trebala biti "Biblija"ovaj post ce ostati ovdje za vijeke vjekova i sluzit ce svima koji budu htijeli proizvoditi kvalitetno vino.
Jos jednom se unaprijed zahvaljujem. 
 
Evidentirano
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


« Odgovor #3 na: 17 Travanj, 2007, 13:02:26 »

a da mozda za pocetak procitas neku knjigu o tome..? npr. Od grozda do vina od Zoricica je vrlo kvalitetno i jednostavno napisana i iz nje bi trebao sve shvatiti, a zatim kasnije pitati ovdje za neke detaljnije ili nejasnije stvari jer kako je Razor rekao tema je presiroka, trebalo bi doslovce prepisati knjigu a mislim da to nema bas previse smisla.. bez uvrede, pozdrav.
Evidentirano

mate
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 23


« Odgovor #4 na: 17 Travanj, 2007, 19:26:19 »

a da mozda za pocetak procitas neku knjigu o tome..? npr. Od grozda do vina od Zoricica je vrlo kvalitetno i jednostavno napisana i iz nje bi trebao sve shvatiti, a zatim kasnije pitati ovdje za neke detaljnije ili nejasnije stvari jer kako je Razor rekao tema je presiroka, trebalo bi doslovce prepisati knjigu a mislim da to nema bas previse smisla.. bez uvrede, pozdrav.
A vidim da vam je tesko pisat,evo ja cu poceti a vi samo klimajte glavom.
Znaci.prilikom muljanja dodamo odabrani enzim,jedni kazu da je dovoljno vrijeme za djelovanje enzima dok omuljamo grozdje?,drugi kazu da treba sacekat par sati?.Stavimo odrdjenu dozu sumpora,ocijedimo most,spustimo temperaturu mosta cca.8-10 stupnjeva,e sad ovo s bentonitom mi nije bas jasno,(dali bentonit staviti dok se talozi most i koliko treba sacekati da se otalozi s bentonitom?)sacekamo 24h odlijemo cisti most ubacimo odabrane kvasce i hranu za kvasce,temperaturu postavimo na cca.14-16 stupnjeva i pratimo postupak.Kad smo utvrdili da je vino zavrsilo fermentaciju sacekamo 10 dana sumporimo vino i vrsimo prvi pretok.
Evo. mene sad ovih par ? interesira, nadam se da ce se netko ukljucit i pomoci u ovoj temi.
Evidentirano
Kauboj
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 103



« Odgovor #5 na: 18 Travanj, 2007, 08:27:18 »

Meni se čini ok što si napisao. Bentonit ubrzava taloženje. Nikad to nisam radio, samo čitao. Svi se pozivaju na neke knjige, ali nekih praktičnih stvari u knjigama nema. Zato i postoji ovaj forum. Da ima sve u knjigama, ne bih tu ni dolazio. Recimo, što ako se nakon 24 sata ili malo više mošt do kraja ne otaloži, tj. je li smeta ako nešto bentonita "završi" u vrenju?
Evidentirano

Non progredi est regredi
mate
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 23


« Odgovor #6 na: 18 Travanj, 2007, 09:26:33 »

Svi mi koji se bavimo proizvodnjom vina na neki nacin smo upoznati sa teorijom globalnog procesa proizvodnje, meni vise prestavla problem unutar faza, evo kao sto kaze kolega gore po pitanju bentonita.
Koji bentonit i sa cime u kombinaciji koristit za talozenje mosta, koliko vremenski traje taj proces? Kad stavljat sumpor,kad odmuljamo grizdje? Kad odcjedimo most? Enzime stavljat prije sumporavanja ili poslje?.
Ovo su vise prakticni savjeti, ajde da se ukljuci netko tko ima iskustva u ovim stvarima pa da objasni ove dileme. Hvala...
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


« Odgovor #7 na: 19 Travanj, 2007, 11:28:48 »

Teško je davati određene recepture i točne dozacije. Svaki proizvod ima određeni raspon primjene, ali i ono što vinara čini posebnim, su njegove recepture, iskustva i smjernice. Što se tiče bentonita nije nikako njegova osnovna namjena da ubrza proces taloženja mošta, mada pomaže i u tom segmentu, nego eliminacija najgrubljih bjelnčevina, enzima koji su nepoželjni u moštu, djelomično eliminacije pesticida....
Kako sam već jednom spomenuo, a vezano uz upotrebu enologije u podrumima.
Jedan člana objavljen u Vrtu, a vezano uz jednu od najpoznatijih Talijanskih vinarija gdje je naš novinar htio naglasiti kako ta vinarija sa mahom vrhunskim i skupim vinima ne koristi enološke preparate, a posebice ne enzime i kvasce koji kao nešto "loše"!!! A da se pri tome nije zapitao da li možda njihov enolog krije svoje "recepture", a ja osobno poznajem enologa koji je dao taj inervju i znam da su jedni od najvećih kupaca enoloških preparata i među pionirima enzimatske upotrebe u Italij iali i šire.
I sad, ja mogu dati neke osnovne smjernice no problem je što se onda neki njih uhvate kao nešto nepromjenjivo i striktno i kažu da je to preporučio XXX, a godina do godine, berba do berbe, sorta do sorte, sve priče za sebe....
Evidentirano
mate
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 23


« Odgovor #8 na: 19 Travanj, 2007, 13:30:49 »

Za Quercus.
Ajde budi tako dobar pa napisi te osnovne sminernice, vidim da si strucan i raspolazes s iskustvom. Nije ti valjda gnjavaza napisat tih par recenica o redosljedu i vremenu trajanja pojedine faze. Za mene je novina bentonit koji se dodaje u most, koliko ga drzati u mostu? A i volio bi procitati iz ruke iskusnog poznavaoca cijelog procesa njegovo misljenje i njegove savjete. Hvala...
 
Evidentirano
Diabolic
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 151


« Odgovor #9 na: 14 Svibanj, 2007, 23:00:14 »

Eto,
ja ću napisati moje prvo iskustvo sa upotrebom bentonita, kvasaca i hrane za kvasce.
Da se razumijemo prvi puta sam to radio, (čak i vino) u svom životu, ali imam žicu za održavanjem biljaka na životu...;O) navodnjavanje....
Dakle, chardonay i rajnski rizling, prošle godine napao botrytis i mi poberemo grožđe u ranoj fazi napada, negdje rani kraj rujna 2006.
Sprešam ja grožđe, stavim bentonit, drugi dan , nakon 18 sati u otaloženi i pretočeni  mošt,dodam 100 ml sumpovina na 100 l ( čitao sam da je on bolji od vinobrana jer ne ubija "sve" nego ostavi bar neku vrst kvalitete u moštu  i dodam selektirane kupovne skupe kvasce i enzime.
Prvi pretok u siječnju, mlado vino je tak slatko da me panika ulovila jer će me tast "ubiti", kaj sam to napravil od vina, svaki dan probam kupicu- dve, ali i dalje slatko, nije kao muscat, ali skoro pa blizu, kaj ja znam kakvo je to chardonnay  vino.
Ostavim ja to jedan mjesec jer mora vino nekaj napraviti od sebe, ali ipak ne vjerujem i mislim si nekaj sam zeznul , a neznam kaj. Podrum je super, čist, vode ko u priči, nemoram šparat, temperatura ko dirigirana, nije hladan po zimi, a nije ni pretopal po ljeti, ne znam kaj se događa.
I negdje početak travnja 2007  do sredine travnja 2007, osjetim da se kiselina vraća, ne bi trebala  to je chardonay, ali vidim nekaj se događa, uff ajde bar ide prema boljem, i eto zove me tast neki dan, sad kad su ove temperature, njemu se nekak čini da nam se sve zmučkalo i da nam se dignulo ulje?
Pitam se ja kakvo ulje, pa nema ga ni deci, kaj se pak sad  događa. Uglavnom, baš kak sam pokosil travu u petini kupinjaka svratim u podrum da provjerim navode mog tasta, natočim kupicu sa donje pipe, kad ono vino emulzira.Kak sam natočil, dignem čašu prema svjetlu i odjednom odozdo se počne čistiti prema vrhu i mutnoće nestaje. hmmmm

I onda mi sine, kvalitetno vino potrošilo je onaj sumpovin kaj sam ga ja prije 4 mjeseca nadodao da sačuva vino i sad je pri ovim  višim temperaturama  onaj selektirani kvasac uzeo ostatke enzima što su kružili vinom i počeo ga upotrebljavati kao hranu te potaknuo naknadno vrenje.

Administratori,može li proći ova teorija ?
Ako ne, ok
Evidentirano
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


« Odgovor #10 na: 14 Svibanj, 2007, 23:46:54 »

mislim da sam duzan pojasniti.. pokusat cu pratiti pricu od pocetka.. kao prvo, trulo grozde napadnuto botritisom je sklonije oksidaciji i raznim drugim negativnim promjenama kao sto je zastoj fermentacije i otezanom radu kvasaca u mostu dobivenom od trulog grozda. odmah nakon presanja grozda trebalo je staviti 15ak g vinobrana/100 l mosta kako bi se eventualno otklonili negativni oksidacijski enzimi (lakaza i tirozinaza) koje obicno sadrzi takvo trulo grozde.. dodati neko bistrilo, bentonit je ok, pravilno ga pripremiti i dodati odmah nakon sumporenja mosta. ostaviti 24-48 sati most da se talozi, vremenski period ovisi o uvjetima prostorije, ali s obzirom da je grozde bilo trulo, bolje ostaviti dulje da se maksimalno odstrane negativne svari. vinobran i sumpovin su jedna te ista stvar samo u drugacijem obliku, jedno je prah a drugo je tekucina, i oboje razvijaju sumpor dioksid, samo su dozacije drugacije, sumpovina treba duplo manje s obzirom na vinobran. u ovom slucaju ti si sumpor dodao neposredno prije dodavanja kvasaca sto nikako ne moze biti dobro jer sumpor dioksid inhibira rad kvasaca pa si najvjerojatnije zato i imao problema sa fermentacijom.. takoder je greska kod stavljanja enzima, ne znam sad tocno o kojima se radi ali pretpostavljam da su pektoliticki i oni se stavljaju tijekom muljanja i presanja grozda. pretok u sijecnju je relativno kasno izveden s obzirom da je vino bilo jos uvijek slatko. ako nije krenula fermentacija, trebao je prije reagirati, nakon par dana od dodavanja kvasaca trebalo je dobro i u vise navrata prozraciti most otvorenim pretokom da se pokusa otkloniti visak slobodnog SO2 i potaknuti kvasce na rad. takoder je upitno da li si dobro razmnozio i inokulirao kvasce..?? hm, ne razumijem ovo da se pocetkom travnja "kiselina vraca".. vjerojatno je nastupilo neko stetno vrenje, octeno, mlijecno-kiselo, ko bi ga znao sta se na kraju desilo u toj bacvi po ovoj prici ali sumnjam da ikako moze biti dobro i pitko.. Cool eto toliko, moje misljenje, dalo bi se jos diskutirati ali mislim da ipak to vino treba probati i onda bi se sigurnije dalo zakljuciti sta se tocno desavalo i kako, pozdrav.
Evidentirano

Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


« Odgovor #11 na: 15 Svibanj, 2007, 09:05:44 »

A joooj.
Hm, krivi postupci, krive pretpostavke....
Kao prvo, svakako ti preporučujem da proučiš prije slijedeće berbe neku od literatura o osnovama prerade grožđa. Nije samo dovoljno kupiti dobre preparate, potrebno ih je i pravilno primijeniti. Oko vina stalno ima posla, od prvog dana berbe pa sve do sazrijevanja. treba ga pratiti konstantno. Već u prvim danima fermentacije se vidi ima li problema ili ne. Vino nakon 10 dana kipa više nema slastiu, (ne bukvalno, naravno, ovisno o berbi) i svako čekanje da se dogodi čudo samo povećavaju problem.
Ivan, samo se u jednom ne slažem sa tobom: sa sumoprom nećemo ukloniti oksidacijske enzime nego zaustaviti mikroorganizme da ih dalje luče, a primjenom kvalitetnog bistrila za mošt ćemo ih više ili manje uspješno ukloniti (enzimi su bjelančevine!!!)
Evidentirano
trebor
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 185


« Odgovor #12 na: 11 Kolovoz, 2007, 19:32:27 »

Pozdrav. Evo da se i ja malo uključim. Imam nekoliko pitanja:

1. Da li je bolje pirovin dodati u masulj odmah nakon muljanja ili u mošt nakon prešanja?
2. Da li je neophodno u masulj dodati neko sredstvo protiv oksidacije?
3. Koliko maksimalno, a koliko minimalno vremena mora proći od dodavanja enzima u masulj pa do prešanja?
4. Da li je za bistrenje (nakon prešanja) dovoljno dodati samo bentonit ili samo želatinu ili se obavezno moraju dodati i jedno i drugo?
5. Koliko traje bistrenje?
6. Da li se mošt nakon bistrenja može odmah pretočiti u bačvu ili je potrebno na neki način odstraniti višak sumpora?
7. Koje kvasce preporučate za nas male vinogradare za vina iz miješanih bijelih sorti? Neki određeni ili prema preporuci gđe iz poljoapoteke?
8. Da li se obavezno mora dodati i hrana za kvasce?
9. Koji je normalni vremenski period od dodavanja kvasca pa do početka vrenja?

Unaprijed zahvaljujem.
 Huh
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


« Odgovor #13 na: 13 Kolovoz, 2007, 07:35:33 »

Tibore, o svemu pitanom je već pisano Wink
Evidentirano
trebor
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 185


« Odgovor #14 na: 13 Kolovoz, 2007, 09:20:39 »

Ne bi bilo loše da odgovore imamo na jednom mjestu. No dobro, može onda samo kratko odgovore na 1., 4., 6. i 9. pitanje. Hvala.
Evidentirano
 Str: [1] 2 3 ... 99 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!