Ti kvasci su jako dobri samo sto mislim da nisu bas za nasa vina, tj. to je razlog zasto ih ja izbjegavam. Premium Blanc 12 je odlican kvasaca, ali daje vina do 13% alkohola i tu staje, nema mu pomoci. Daje lijepu eleganciju i odlicne arome.Premium 30R rouge mi je dao odlicnu frankovku super guste boje i punoce. A premium Zinfandel daje mediteranski tip cabernet sauvignona sa dosta zacinskih nota u aromi. Boja je nesto slabija od one koje daje premium rouge.
.Premium 30R rouge mi je dao odlicnu frankovku super guste boje i punoce.
Nakon nekoliko tjedana istrazivanja, prikupljanja podataka i koncipiranja objavljujem vlastitu tablicu selekcioniranih kvasaca, prvenstveno orjentiranu na nas sortiment. Bez obzira na to, tablica moze posluziti svim vinarima kao polazisna tocka u fermentaciji Vaseg grozdja. Svakako cu cijeniti povratne informacije jer je sama tablica uvod u jedan ozbiljniji i sveobuhvatniji projekt...Tablica kvasaca s detaljnim opisima i parametrima by Hrvoje Košutić/Vina Košutić
Hm u tablicu ne namjeravam stavljati kvasce iz vlastitog vinograda, ali onaj projekt koji sam spomenuo svakako mislim navesti fermentaciju vlastitim kvascima. Nakon toga ce svatko moci zakljuciti prednosti i mane jednog i drugog vida fermentacije jer zakljucke volim donositi samo u vlastito ime dok prepustam svakome da zakljucuje sam za sebe. Lalvin D47, Lalvin EC1118, Vason Premium Chardonnay, Fermol Chardonnay okvirno jel. SIHA Whitearome ako bi isao na aroamticniju varijantu