Ne vidim sto sam to besmisleno reka jer su vina najcesce!!! posebnija, kompleksnija i autenticnija na vlastitim kvascima jer su podvrgnuta djelovanju barem 10-ak sojeva kvasaca dok to nije slucaj kod selekcioniranih kvasaca.
Gabro, na Bracu 11 puta??? Pa toliko nismo ni mi spricali. :SLjudi radite preveliku famu i razdor medju autohtonim kvascima i onim selekcioniranim. Kvasci su kvasci, identicni bioorganizmi samo izdvojeni sa razlicitih podrucja; 1 - vas vinograd; 2 - oni iz vrecice koji su izdvojeni negdje na povoljnim polozajima i uz idealnu kontrolu. Svaki kvasac je dobar ako napravi upravo ono sto vi zelite, a to je najcesce suho vino.
Ovo ti je uvjetno receno tocno...
hm....prošle godine eksperimentiral, polovica vina (mješavina) odvrijala na SIHA 7 a polovica na vlastitim kvascima. Mošt je bil taložen ledom i sumporom i onda rastočeno u 2 inoxice ( 300 l u jednu i 400l u drugu inoxicu )Siha 7 krenula par sati nakon inokulacije a mješaviina sa prirodnim kvascima slijedeće juto. Siha 7 je nekih 2 dana duže kipila burno i možda tjedan dana duže tiho vrenje, dok su prirodni kvasci obavili posao odjednom, jedno jebačko burno i malo tihogNapominjem da nemam mogućnosti kontrolirane fermentacije a ne mogu ni ostavljati otvorena vrata podruma kroz noćOrganoleptička razlika u vinu je evidentna al ja vam ne želim filozofirati i izmišlljati..u grubo samo mogu reči da se na SIHA 7 od početka jače osjete muškatne sorte, jače je na miris i svježija.Divlji kvasci su pak dali vino odlično za gemištPostoji i razlika u potrošnji sumpora (divlji ga više troše)Hoću li eksperimetirati i ove godne?! HOÆU jer još nisam na čisto sam sa sobom kaj je bolje (to opet treba definirati kaj znači to bolje )a i volim da imam 2 različita vina od istog grožđa
traper, krivo ti je razmisljanje da selekcionirani kvasci ne mogu dati kvalitetnije vino od autohtonih. Kao sto vidis iskustva na forumu govore da selekcionirani kvasci u nekim slucajevima daju bolja vina u svim aspektima.
Opet ponavljam da to nisam rekao, a neka se procitaju moje zadnje poruke jos jednom pa ce biti jasno moje stajaliste. Ja nisam proizvodjac kao ti jer sam ja strastveni hobist i ne bi volio da se niko nadje uvrijedjen, ali smatram da forum i sluzi tome da svi zajedno rastemo u razmisljanju.......Kao sto sam rekao kvasci su samo jedan dio procesa proizvodnje i ne znaci da u konacnici taj segment ima veliko znacenje. Ali, uvijek je jedna bitna karika.....
Jedan prilog ovoj priči, i tezi da isključivost bilo koje prirode nije uvijek najbolje rješenje. http://depa.fquim.unam.mx/amyd/archivero/Wine_yeasts_for_the_future_7294.pdf
With batch fermentations, there are two options in wineproduction: spontaneous or natural fermentation or starterculture fermentation (Pretorius, 2000). The ecological conceptsof these two options have already been mentioned.Spontaneous fermentations can give high-quality wineswith a unique regional character that provides differentiationand added commercial value in a very competitivemarket. Unfortunately, reliance on ‘nature’ brings diminishedpredictability of the process, such as stuck or slowfermentations, and inconsistencies in wine quality.
Nažalost, oslanjanje na 'prirodu' donosi smanjenu predvidljivost samog procesa, kao što su poteškoće ili spora fermentacija, i nedosljednosti u kvalitete vina
... pišta čak navodi da ta vina na "zapadu", ma gdje to bilo zovu frankenštajnova vina...