A kaj ak ti se desi godina ko prosla gdje na ulazu imas losu sirovinu pa jos onda pustis da vrije na vlastitim kvascima?
Svako ima svoju filozofiju,to je oduvijek bilo tako no struka maksimalno zagovara korištenje selekcioniranih kvasaca.Neki na ovom forumu kao što je npr.Ivan se kunu da ne koriste enološka pomagala itd.,a u ponedjeljak kad sam bio u jednoj poznatoj trgovini sa takvim sredsvima i pomagalima slučajno sam primjetio paket pripremljen baš za Ivana Kosovca iz Popovače sa takvim sredsvima.No comment...stara prića.Ne znam koliko znate istu tu priću i za Enjingija kojem su vratili sve vino koje je izvezao zato jer su utvrdili da ne zadovoljava Eko certifikat koji je bio istaknut na boci.Svaka čast pravim iskrenim Eko proizvođačima jer im nije lako i ne vjerujem da svake godine mogu uspjeti u svom naumu i da mogu proizvesti veće količina od kojih mogu živjeti.
Koji si kvasac koristio na skrletu?
228 bez hrane? Nisi imao problema?
Mene se taj 228 uopce nije dojmio. Tanasno tijelo i nista bolje arome od QA23. Mozda cu ga slj godine probati na muskatu, ali mozda
Moj je cilj vrlo jednostavan - proizvesti najkorektnije moguće vino uz pomoć dostupnih, neštetnih, dozvoljenih pomagala (kvasaca, hrana, hlađenja, taloženja itd.), trudeći se da budem ekološki korektan u vinogradu (ali ne sektaški isključiv), stilski i lokalno prepoznatljiv, ali ponavljam - cilj je za sada visoko korektan proizvod. Ne spominjem filozofiju jer pojam filozofija je ipak nešto složenije nego se ovdje koristi na forumu. Povući ću analogiju sa slikarstvom. Najprije treba znati perfektno naslikati akt i biti prepoznat kao majstor zanata, a tek tada si slikar može dopustiti na bijelom platnu staviti crnu točku i nazvati to recimo Pogled u beskraj. Da to ja napravim, nazvali bi me bezveznjakom, kada to napravi Mondrian, to je već nešto sasvim drugo. Prvo treba napraviti zanatski vrsno vino, a onda napraviti, ili nenapraviti, daljnji iskorak.
Da li tko ima iskustava sa kvascima Uvaferm GHM , Lalvin R-HST, Lalvin R2, Anchor alchemy II, Anchor exotics - Graševina, Rizling, Sauvignon, pa i Chardonnay?