Bit ću oštar, ali ovo su podaci bez ičega koji ništa ne znače.Hrpa idiotarija
I to je moguće...
Dakle, ako sam ispravno razumio gospodu, radi se opčenito o smislenosti uporabe sel. vin. kvasaca, ili da ublažim - ima li uopće smisla da o tome gospoda forumaši naširoko i nadugačko raspravljaju. Tak da meni, vikend vinogradaru/porumaru usporedba CERN i vinskih kvasaca - stoji !!!
Razor ima pravo. Ja takodjer nastojim kombinirat razne tipove kvasaca na istoj sorti i to ponavljam barem 2 godine za redom. U principu trazim nesto sto ce mi se pokazati najbolje u mom podrumu. Pitanje je dal cu sve to stic
Ja sam danas bio u nabavci u Jaski. Zanimljivo da Pa-vin nije imao CEG kvasce od 500g??? Umjesto njih uzeo sam Lalvin R-HST. Te kvasce sam mislio probati na rajnskom sljedece godine, ali ce bit isprodani ove, na mjesavini i dijelu grasevine.
Lalvin 71B razgradjuje jabucnu kiselinu, QA23 ne.Sto se ostalgo dijela tice, nemam silvanac pa ne znam kako se ponasa.
Danas NISU imali CEG, po njihovim rijecima nesto se s posiljkom desilo, negdje je zapelo. No nebitno...Sto se R-HST tice on je po rijecima Nenada Masleka moderniji kvasac od CEGa, poprilicno zahvalan i nezahtjevan za koristenje zato sam ga i uzeo jer ce ici na gotovo svu mjesavinu. Stavit cu ga takodjer na 1 tank i jednu bacvu grasevine vs. SIHA 7 Kad su mi rekli da nemaju CEGa taj kvasac mi se cinio kao logicno rjesenje, pogotovo sto sam ga planirao koristiti slj godine na rajnskom...CrossEvolution nebi koristio, barem prema iskustvima okolnih vinara...