VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 23:02:28

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Kvasci - tipovi kvasaca, proizvodjaci i preporuke
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 34 35 [36] 37 38 ... 105 Dolje Ispis
Autor Tema: Kvasci - tipovi kvasaca, proizvodjaci i preporuke  (Posjeta: 791970 puta)
Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #525 na: 26 Srpnja, 2011, 11:27:48 »

Mjesavine - CEG
Bijeli pinot - EC1118, Cryarome
Grasevina - 7, CEG
Rajnski 7, Cryarome, Alchemy I
Skrlet - QA23, Cryarome, Alchemy I
Sauvignon - Cryarome, Alchemy I
Frankovka - 8
Cabernet sauvignon - 10

ovako nesto ugrubo ce bit kod mene...

Jel  imaš iskustva sa kvascem  SIHA Cryarome, ili ti je to prvi put da ga koristiš?

Prema opisu koji se nalazi na stranici Slovenskoga uvoznika:
http://www.metrob.si/category/enologija/kvasovke/?showproducts=some&subcategory=31

Ovaj kvasac nije loš odabir za sorte: laški i rajnski rizling, šipon, rizvanec, zeleni silvanac, sauvignon, muškat ...
Znači prepuručaju ga i za Graševinu... Vrije od 12 stupnjeva pa na dalje , idealna temperatura je 15-18 stupnjeva.
Evidentirano
Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #526 na: 26 Srpnja, 2011, 11:29:24 »

Jel ima netko ovdje na forumu tko je koristio Siha Cryarome?

Ako ima neka napiše svoja iskustva sa tim kvascem, i na kojim sortama ga je koristio?

Hvala
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #527 na: 26 Srpnja, 2011, 13:06:05 »

Prvi put ga koristim kod sebe. Susjed ga je koristio prosle godine na pinotu bijelom, sauvignonu i grasevini. Na pinotu je dao tipicnu aromu vina kakvu on ima godinama u svom podrumu, sauvignon je bio puno aromaticniji od njegovih prijasnjih godina, a u grasevini je dao neku cudnu off aromu, ali i okus. Na grasevini ga nebi primjenjivao...
Evidentirano

Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #528 na: 02 Kolovoza, 2011, 12:48:00 »

Prvi put ga koristim kod sebe. Susjed ga je koristio prosle godine na pinotu bijelom, sauvignonu i grasevini. Na pinotu je dao tipicnu aromu vina kakvu on ima godinama u svom podrumu, sauvignon je bio puno aromaticniji od njegovih prijasnjih godina, a u grasevini je dao neku cudnu off aromu, ali i okus. Na grasevini ga nebi primjenjivao...

Dali bi to trebalo značiti da bi cryarome bio dobar i za chardonnay, pošto je chardonnay dosta slična sorta bjelome pinotu?
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #529 na: 02 Kolovoza, 2011, 13:44:54 »

Cryarome je univerzalno dobar kvasac za sve bijele sorte. Uvjet je da mu kontroliras temperaturu vrenja. ;)
Iako, susjed prosle godine nije kontrolirao pa je sve ok ispalo. Ali i sama jesen je bila dosta hladna...
Evidentirano

Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #530 na: 03 Kolovoza, 2011, 22:08:33 »

Cryarome je univerzalno dobar kvasac za sve bijele sorte. Uvjet je da mu kontroliras temperaturu vrenja. ;)
Iako, susjed prosle godine nije kontrolirao pa je sve ok ispalo. Ali i sama jesen je bila dosta hladna...

Slažem se sa tobom, jedino mi je malo čudno to što veliš da ne daje sortnu graševinu a kvasci su preporučeni za tu sortu...  ;)
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #531 na: 03 Kolovoza, 2011, 23:00:37 »

Slažem se sa tobom, jedino mi je malo čudno to što veliš da ne daje sortnu graševinu a kvasci su preporučeni za tu sortu...  ;)
Cuj to su okvirne preporuke. Ako si primjetio na begerow prospektima gotovo sve kvasce preporucuju za sve sorte. ;D Ja ti govorim iz prakse. ;) Uostalom pa nije karakteristika grasevine aromaticnost. :)
Evidentirano

Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #532 na: 04 Kolovoza, 2011, 08:16:40 »

Mislim da čemo sljedeče godine puno više znati o tome kvascu, vjerovatno češ ga ti upotrijebiti na nekim sortama, možda ga i ja upotrijebim na chardonnayu...
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #533 na: 04 Kolovoza, 2011, 09:44:24 »

Miklauzic ga koristi na svim bijelim sortama ako se ne varam. Ja cu ga koristiti ove godine, ali ne na grasevini, to je sigurno. Kvasac je ziher odlican, ako se moze iskoristiti potencijal koji stvara pri niskim temperaturama fermentacije.
Evidentirano

Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #534 na: 04 Kolovoza, 2011, 18:35:38 »

Pošto ga je koristio tvoj susjed vjerovatno ti je rekao svoj dojam o kvascu cryarome...

Dali je dodavao hranu, dali je kvasc zahtjevan u vezi hrane?
Jeli tvoj susjed imao kakvih problema sa hlapivim kiselinama ili sa H2S  sa vinima na kojima je koristio ovaj kvasac?

Malo sam čitao katalog o tome kvascu idealna temperatura fermentacije mu je 15-20 stupnjeva, dok je za Siha 7 idealna temperatura 15-22 stupnja... Prema opisu koji sam pročitao Siha Cryarome djeluje mi kao odličan kvasac za sorte iz kojih se želi izvuči aromatičnost...

Treba još vidjeti kako ovaj kvasac funkcionira u praksi... :)
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #535 na: 04 Kolovoza, 2011, 19:23:39 »

Nikakvih problema sa H2S i hlapljivim kiselinama. Stavljao je Siha Proferm hranu u jednom navratu i nema kontroliranu fermentaciju. Pinot mu je ispao standardno jako dobar, grasevina nije. Nakon fermentacije, prije pretoka, osjetio se jak miris po kvascima, a na okus je vino djelovalo izrazito "tvrdo". Takvo je i dan danas...
Evidentirano

Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #536 na: 04 Kolovoza, 2011, 20:38:10 »

Nikakvih problema sa H2S i hlapljivim kiselinama. Stavljao je Siha Proferm hranu u jednom navratu i nema kontroliranu fermentaciju. Pinot mu je ispao standardno jako dobar, grasevina nije. Nakon fermentacije, prije pretoka, osjetio se jak miris po kvascima, a na okus je vino djelovalo izrazito "tvrdo". Takvo je i dan danas...

Ovo se odnosi na sva vina ili samo na graševinu?
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #537 na: 04 Kolovoza, 2011, 22:00:50 »

Samo za grasevinu, tamo je podbacio. Napisao da mu je bijeli pinot standardno dobar i koji god da kvasac koristi uvijek mu je aromatski i okusni profil gotovo identican. Jak terroir. :) A ima zasigurno najbolji bijeli pinot u Moslavini, vec dugi niz godina. ;)
Na sauvignonu je dobio puno jace arome u odnosu na prosle godine, pogotovo dio koji mu je kipio u drvetu. Taj je ispao fenomenalan, ali nazalost nije vodio brigu o njemu i propao je. Traminac mu je takodjer bio u okvirima prijasnjih godina.
Ako razmatras cryarome za grasevinu, nemoj. ;) Zaboravi skroz. Ukoliko se zelis drzat Begerowa probaj radije WhiteArome. Glavni tehnolog Vinarije Daruvar, Sasa Lukic, pohvalio je taj kvasac, buduci da su ga koristili na dijelu svoje grasevine. No imas jos poprilicno zanimljivih kvasac i kod Lallemanda, samo znam da je tebi vjerojatno problem velicina pakiranja.  :-\
Evidentirano

Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #538 na: 05 Kolovoza, 2011, 15:43:38 »

Nemam namjere koristiti cryarome na graševini, graševina će ići sa siha 7, u to sam sto posto siguran. ;D  Cryarome bi volio probati na  chardonnayu, pakiranje od 100g košta oko 50 kn.  Ako daje dobre rezultate na bijelome pinotu mogao bi dati  dobre rezultate i na chardonnayu naravno sve to ovisi najviše o kvaliteti grožđa... ;)
Charonnaya imam  oko 150 l tak da mi ga nije problem hladiti sa bocama tjekom fermentacije ako bude potrebno...

Jel znaš možda koliko košta 1 l Optigela?  
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #539 na: 05 Kolovoza, 2011, 20:37:26 »

Koliko je slican, toliko je i razlicit. Ponovo ti analogija nije bas najjca strana. ;)
Litra optigela je oko 50kn.
Mislim, sorry, ja da sam na tvom mjestu koristio bi sve NAJ NAJ sto trenutno trziste nudi. Mislim da ti opcenito cijena enoloskih preparata nije faktor u odlucivanju buduci da imas jako male kolicine.
Evidentirano

Str: 1 ... 34 35 [36] 37 38 ... 105 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!