Hehe...ne baš toliko velikim iskustvom Pitanje što želiš dobiti od vina? Ovaj kvasac daje vina za dulje držanje na talozima, za dulje dozrijevanje, zaokružena i puna vina sa zrelim aromama. Ima beta glukozidaznu aktivnost što znači da razbija glukozidne veze u kojima su sakrivene brojne arome u vinu...naravno, te arome mogu imati pozitivan, ali i negativan utjecaj. Također, ukoliko ćeš koristiti cuvee blanc - to je enzim sa isto tako izraženom glukozidaznom aktivnošću. Moje je mišljenje da takvu kombinaciju kvasca i enzima (gdje i jedan i drugi imaju naglašenu ovu osobinu) treba koristiti samo kod izrazito aromatičnih sorata tipa muškat, traminac.Znači, ako ćeš koristiti ovaj kvasac - koji je svakako jedan od boljih za malo ozbiljnije chardonnaye onda bi trebalo ići sa maksimalno 1 g cuvee blanc enzima. Za laganije, svježije vino sa primarnim aromama recimo možeš uzeti fermol chardonnay koji se meni pokazao kao soj koji daje svježinu, ali mu fali malo tijela. Također, ove godine sam nešto pokušavao sa fermol cryoarome na chardonnayu i ima finu aromatiku - o tijelu je još teško govoriti, ali ova godina ne može ni biti skroz mjerodavna.
Pa volio bi jači,puni chardonnay ...Na laškome rizlingu ču sigurno koristiti siha 7, a da chardonnayu ču vjerovatno D-47, pakiranje ovog kvasca ima i po 100 g u sloveniji , a meni netreba više. Pošto veliš da nije dobra kombinacija i enzim i kvasci sa beta djelovanjem , uzet ču obični enzim zbog lakšeg prešanja. Dali se može vino pustiti na finome talogu u inox bačvi???A ako krene u krivu stranu odmah bi pretočio.
izgleda da ja jedini nisam imal problema sa 228-com
Mislim da je to točno
Luka jel znas kakvo je stanje s enzimima? Da li njih imaju u manjim pakiranjima?
I ja najvise volim ovaj dio godine, aaal volim uci u vinograd pa tek onda reci svoje misljenje!