I tako ćemo ubrzo reči: ajmo Štefu, ima dobrar CEG, bolji i od Perinog 228, ali ne ko Jožina sedmica , Sve srebra i bronce ;)Prekrasne arome, od banana do kivija. Grožđe? Ma nema veze, valjda slankamenka
Pa ne ide to bas tak. Ne moze kvasac pretvarati sortiment iz jednog u drugo. Kvasac moze naglasiti karakter ukoliko za to postoje odredjeni preduvjeti. Tipa Uvaferm 228 ili Siha 7 nagalsavaju sorte koje u svojoj pokozici imaju spojeve monoterpene. Ukoliko tih spojeva nema, nemaju sta naglasiti.
Siha 7 je otkipio odavno dok 228 jos kipi. S tim da je Siha 7 u inoxu od 1100l, a 228 u staklenoj boci od 50l. Oba su dobili Optiwhite i Proferm H+2 u istoj dozi. Jako slican aromatski profil mozda s 228 zericu izrazeniji, ali posto jos kipi ne mogu sa sigurnoscu reci. Tek kad se smiri i kad ga pretocim onda cu ti moci reci nesto vise o 228.Siha 7 koristim drugu godinu i nikakvih problema nisam imao s njim. Niti s kretanjem vrenja niti kasnije sa pojavom H2S. 228 mi nije bas nesto za skrlet, poprilicno slabiji nos od QA23.
akonKakva i čija ti je ta hrana: Proferm H+2 Jal misliš da bi za Siha 7 vrijedilo da se na početku vrenja doda dio hrane npr 15 g Fermaie E, i još 20 grama da se doda nakon trečine fermentacije?Ja bi htio tak napravio sljedeče godine, valjda neče biti nikakvih problema...
Taj kvasac je jako zahvalan i uopce ga ne treba sutati tolikom kolicine hrane kao sto sam ja radio ove godine.