Dođi kod mene pa vidi ja nisam pretjerao s kvascima, ali sam hranu stavio zajedno s njima i baš sam sinoć otišao pogledati a kad tamo... party samo takav, Zrće je ništa, totalno divljaju, burno da nemre burnije a nemam nikakve mogućnosti hlađenja, čak nisam ni tamo... uglavnom ... lesson learned
Ovisi o mediju u koji se inokulira. Da li je direktna ili posredna inokulacija? Da li je medij sumporen i koliko je sumporen. Da li je niža ili viša temperatura medija? Da li je korištena hrana ili je ima zadovoljavajuće ( FAN ) index, dakle ima toga.
Primjer; izvršena normalna rehidracija kvasaca (više aromatskog potencijala) i dodani u nazovimo normalno taložen i sumporen mošt, uz dodatak hrane uz temp oko 17 C i fermentacija normalno krenula, No fermetanciju želimo završiti dodavanjem drugih kvasaca npr. više alkoholne tolerancije, znači izvršiti kombiniranje (uz uvažavanje killer efektata itd) Kako tu odrediti potrebnu količinu kvasca?
O čemu je konkretnije riječ?
Ovak to kod mene bljucka:http://www.youtube.com/watch?v=0q-c2paksnU
Molio bi brzi odgovor(do jutra).Prijatelj sutra ide stavljat kvasce u talog kojeg je danas stavio u vreču,pa me pitao koji kvasci idu u takav mošt dali neki posebni ili može i uvafermov za mješavinu kojeg je koristio za "normalni"mošt.ja se dosad nisam susretao s moštom od taloga pa mu nisam znao odgovoriti,a i on sada prvi put preša talog a prije smo ga stavljali u trop za rakiju.
E ljudi jel normalno da 299 na frankovki kipi ko ludo, uz puno pjene. Temp je bila 16 kad je otočena s taloga(nakon četri dana maceracije), sad je več 22 (vjerojatno s tendencijom rasta). Da ubacim led nutra? Mislim da će mi od nje ostat samo boja!
nije baš bobro da fest divljaju