mislim da je aromax daleko bolja stvar od vinobrana ili pyrovina,vitamin c sprečava samo oksidaciju,mislim da sa njim nebuš preteral a ni pogrešil,DOCK koji kvasac češ koristit?
aromax je preskup... jeftinije je kupit vinobran i c-vit posebno
Najjeftinije je uzeti Vasonov Flavour save. 1kg oko 150kn.65% k-metabisulfit i 35% askorbinske kiseline
Što se dešava ako podrumar malo pretjera sa kvascima?Da li se višak jednostavno neaktivira ili dođe do preburnog vrenja?
Jučer sam skinuo s taloga, stavio kvasce i pola hrane, sad samo čekam da krene fermentacija. Fermentaciju planiram zaustavit (hlađenjem na 7-8°C i sumporenjem) na 7-7.5°Brixa.previše jako , bude jako slatko.....na 6,5-6,7 ako uspiješ ocijeniti Za sad je stanje ovakvo:Sorta: mješano bijelo (graševina, rajnski, saouvignon)Kvasac: uvaferm CEG Šečeri: 72Oe°Kiseline: 8,5g/lTemp. mošta: 14°CTemp. podruma: 16°CSO2: 20mg/lne zaboravi pojačavanje do željenog alkohola
Kada pretjeraš s kvascima imaš manje kuna u džepu i bogatiš sve u tom lancu koji lansiraju proizvod. Kada sam radio probu s njima i bez njih ... rezultat isti 99%! Razmnoži ih u maloj količini i svugdje malo rasporedi. OVO JE MOJE SUBJEKTIVNO
Ovisi o mediju u koji se inokulira. Da li je direktna ili posredna inokulacija? Da li je medij sumporen i koliko je sumporen. Da li je niža ili viša temperatura medija? Da li je korištena hrana ili je ima zadovoljavajuće ( FAN ) index, dakle ima toga.