Ma ako su ti sladori u granicama bude. Mislio sam da si pojacavao malvaziju pa sam zbog toga napisao da bi ti mogla ostat polusuha.
misliš kvasac?17 sladora po Babo-u u KL%=šećera u 100 kg mošta..pa to daje alkohola 11%..pojasni malo, zasto bi ostalo blago polusuho...ove godine nebudem imal alkoholna vina, danas berem mješavinu, došećerival budem do max 17, ili 17.5,po Babo-u u KL%=šećera u 100 kg mošta ne više, a to je po vinskom računalu(hvala Jovica ) oko 11,5 alkohola 11,3 ako SVE odvrije
Zasto se hrana dodaje nakon 2/3 fermentacije? Da vrenje ne krene pre burno?Ja sam poceo taloziti i koristiti selekcionirane kvasce tek prije par godina pa nemam previse iskustva, ali ja hranu stavim doslovno prije dodavanja kvasaca jer tako pise na uputama (uvaferm kvasci).Isto tako i dosecerim odmah nakon sto pretocim s taloga i prije dodavanja kvasaca. Ove godine cu secer dodati danas odnosno 24h nakon sto sam jucer dodao kvasce, jer nisam stigao sve. Mogu dakle takav most s kvascima ugrijati na nekih 30C i razmutiti secer? Ugrijao bih 30-tak litara sto je 10% od ukupne kolicine u bacvi pa me malo brine da nece to biti problem za vrenje odn. Da necu podici temp vrenja previse...
ne treba grijati , samo razmuti koliko možeš i biti će ok, ne boj se nebu ti talog osto slatki ako i nešto šećera padne na dno..kad počne vrijeti onda vrije sve...znači kreće se unutar bačve.... hrana može poslije jer ima dosta šećera-hrane ....pa dok se kvasci zasite malo da ih vitamini ojačaju