čitaj , piše do polusuhog pa onda dodavanje šećera?
- Doslađivanje nakon provedene fermentacije do polusuhog
Citaj ti. Dakle fermentacija gotova ima suho vino, dosladit ce da mu ostatak bude 4-12g/l šećera. Od suhog--->do polusuhog.Franc je tu pa neka potvrdi.
PLAVEC ®UTI- Sumporiti sa 10g/100l vinobrana- Dodati u masulj enzim Lallzyme Cuvee Blanc - mješanjehttp://www.lallemandwine.us/products/enzyme_strains.php- Macerirati 3h- Prešati- Taložiti bocama s ledom - Nakon 24h odvojiti sa taloga- Kvasci Uvaferm CM - http://www.pavin.hr/Item.aspx?Id=160- Hrana za kvasce Fermaid E- Doslađivanje nakon provedene fermentacije do polusuhog[/b] misliš ako bu trebalo pojačavanje sa šećerom, ali zašto baš tako dugo čekati, to se dodaje nakon 1/3 fermentacije...jer poslije bi mogao biti potpuni zastoj fermentacije do kraja...
3. Mislis da ti je dovoljno 24h taloženja?
Dvostruka melodija. Ma sve OK za mijesanje, pogotovo ako imas iskustva od ranijih godina, ali ove godine u Kutini pobjednicki rizling je imao dosta izrazajan postotak Muskat otonela. Smijesno je i apsurdno da to ocjenjivaci nisu prepoznali. Zato to ne volim i pretjerano ne cijenim takva vina, iako su u zakonskim okvirima. A u parametrima s kemijske, kiseline 5,1, slobodni sumpor 52. jnix i ja gledali...U svako vino mozes dodati odredjeni % druge sorte koje ce ga na neki nacin popraviti, ali to za mene nisu sortna vina vec kupaze.
Ja ću ove godine ponovno koristiti DSM FERMICRU LS2 kvasce za mješavinu.(Kupljeni u Ormožu;100g(za 500 lit.)=7.20 Eura)Preporučio bi te kvasce svima koji imaju djelomično nadzemne podrume (poput mene),pa im temperatura prostorije sa zahlađenjem padne i ispod 10 stupnjeva.Naime ti kvasci rade (barem tako piše na omotu!) od 4-30 stupnjeva.(Isprobano na 10-11 stupnjeva rade besprijekorno).Ujedno su dobri i za naknadno pokretanje vrenja.Vaša iskustva sa tim kvascem?
Otprilike planiram brati : Rajnski rizlin 150lit Graševina 150 lit Šipon: 150 lit Sauvignon 100 litPlaniram mještai sauvignon sa jednom od ovih sorata, neznam što bi bilo najpametnije izmješati i koje kvasce koristiti. Temperatura taloženja i feremntacije bude kontrolirana. Na kolko stupnjeva treba taložit mošt (imam informaciju da bi to trebalo biti na oko 8-10ºC ..). Dal ima neki podatak kolka bi temperatura fermentacije morala biti kod pojedinih sorata???
Pissta, koji je od dućana u ormožu najpovoljniji? ja idem sutra u nabavu...hvala