VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 16:49:37

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Kvasci - tipovi kvasaca, proizvodjaci i preporuke
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 105 Dolje Ispis
Autor Tema: Kvasci - tipovi kvasaca, proizvodjaci i preporuke  (Posjeta: 791662 puta)
mmihale
Novak
**

Međimurje

Email
« Odgovor #300 na: 14 Rujna, 2010, 08:29:42 »

ja idem koju godinicu čist prirodno,pa ak nem zadovoljan polučenim rezultatom onda mjenjam tehnologiju

Riba kaj ti znaci cist pridrodno? Kakvo ti je stanje u vinogradu, bude berba zdravoga grozdja ili ....? Pitam jer ova godina mi izgleda totalno u banani i mozda bi bilo dobro na nekoj kolicini koristiti i selekcionirane kvasce.

Pozdrav.
Evidentirano

... vino voli visinu i dobar pogled, voli gledati odozgo.
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #301 na: 14 Rujna, 2010, 10:32:59 »

kaj mislite o sljedecoj kombinaciji za zeleni silvanac:

siha activ 7
siha proferm H+2
 i eventualno optiwhite

+ nisam nikad sihu koristil do sad ni optiwhite ?
Odlicno. Zagarantirano dobar rezultat. ;)
Evidentirano

homers
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #302 na: 14 Rujna, 2010, 17:13:26 »

Odlicno. Zagarantirano dobar rezultat. ;)

.koja je cijena za te kvasce? ..meni bi trebalo za 500 litara z. silvanca..
..vrenje bi se odvijalo u drvenoj bacvi..tak da mislim da je tesko da ga uspijem hladiti (npr. ledom)..pa me zanima dal je to hlađenje nužno ili ne?

..ili mi dajte savjet za vrenje zelenog silvanca u drvenoj bacvi..

(prosle godine smo koristili neki kvasac od uvaferm neznam koji broj pa se nakon mjesec dana pocel pojavljivati H2S - dal je imalo utjecaj na to kaj nije bil mošt hlađen ili je bilo premalo hrane za kvasce?)

hvala
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #303 na: 14 Rujna, 2010, 17:51:46 »

Riba kaj ti znaci cist pridrodno? Kakvo ti je stanje u vinogradu, bude berba zdravoga grozdja ili ....? Pitam jer ova godina mi izgleda totalno u banani i mozda bi bilo dobro na nekoj kolicini koristiti i selekcionirane kvasce.

Pozdrav.
nemam ama baš nikakovih problema sa botritisom,super zdravo.probal bum ove godine,znači fermenrtaciju na divljim kvascima bez dodatka ičega.Berbu planiram oko 01.10.,a nebu to baš pretjerana kolićina oko 80-1oo litri,pa ak se i kaj desi bumo nekak spili ;D
Evidentirano
mmihale
Novak
**

Međimurje

Email
« Odgovor #304 na: 14 Rujna, 2010, 20:19:22 »

nemam ama baš nikakovih problema sa botritisom,super zdravo.probal bum ove godine,znači fermenrtaciju na divljim kvascima bez dodatka ičega.Berbu planiram oko 01.10.,a nebu to baš pretjerana kolićina oko 80-1oo litri,pa ak se i kaj desi bumo nekak spili ;D

cim duze cekas sa berbom, to bolje za spontano vrenje. nista, sretno onda  ;D nemoj zaboraviti lagano taloznje i dobro sumporenje!

Pozdrav.
Evidentirano

... vino voli visinu i dobar pogled, voli gledati odozgo.
dock
Novak
**

Email
« Odgovor #305 na: 14 Rujna, 2010, 20:37:52 »

dali je netko pokušao raditi graševinu sa fermiblanc arome kvascom.vrlo aromatičan kvasac po osipu neznam bi li ga pametno bilo koristit u ovakvoj godini.
mislim da nisam bio jasan pa evo nekoliko primjera :uvaferm cs-2 citrus arome,228isto naglašene arome o fermolovi pripravcima da ne pričam.do sad godinama korišten ceg(prije toga kvasci iz vinogr.) i bio sam vrlo zadovoljan.zanimaju me mišljenja onih koji od grašice prave vino a  ne da im je ona 2-3 sorta . kak vele moji međaši-nije me briga samo bi štel znati-
Evidentirano

nakon mene samo bog i vino....
francozbolt
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #306 na: 14 Rujna, 2010, 20:40:27 »

.koja je cijena za te kvasce? ..meni bi trebalo za 500 litara z. silvanca..
..vrenje bi se odvijalo u drvenoj bacvi..tak da mislim da je tesko da ga uspijem hladiti (npr. ledom)..pa me zanima dal je to hlađenje nužno ili ne?

..ili mi dajte savjet za vrenje zelenog silvanca u drvenoj bacvi..

(prosle godine smo koristili neki kvasac od uvaferm neznam koji broj pa se nakon mjesec dana pocel pojavljivati H2S - dal je imalo utjecaj na to kaj nije bil mošt hlađen ili je bilo premalo hrane za kvasce?)

hvala
2 x 100 grama kvasaca = cca 15 eura + hrana cca 5 eura
Evidentirano

"He who loves not wine, women and song remains a fool his whole life long "
francozbolt
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #307 na: 14 Rujna, 2010, 20:58:19 »

Inače, bio danas u jednoj slovenskoj trgovini:
Fermol arome plus pakiranja od 500 grama već rasprodana, čeka se nova tura.
Putem vidio par berbi, portugisca mislim.
Cjene inoksica skoro isto ko kod nas.
Polirani inoks Zottel sa 2 pipe i nultim ispustom, 300 litara za 280 eura.
Evidentirano

"He who loves not wine, women and song remains a fool his whole life long "
Chajks
Novak
**

Bedekovčina

Email
« Odgovor #308 na: 14 Rujna, 2010, 22:25:36 »

@homers - kvas + hrana + optiwhite + pyrovin = cca 100kn za 500l  (+ koju kunu)

vezano uz vrenje - čim kontroliras temp vrenja, kontroliras i "kolicinu" , svojstva sorte, tj arome. zato se i pokusava sacuvati optimalna temp vrenja da bi sacuval cim vise karakteristika sorte i zadrzal ih u vinu.... ak sam u krivu nek me isprave al ovo je onak, laicki receno
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #309 na: 14 Rujna, 2010, 22:26:13 »

mislim da nisam bio jasan pa evo nekoliko primjera :uvaferm cs-2 citrus arome,228isto naglašene arome o fermolovi pripravcima da ne pričam.do sad godinama korišten ceg(prije toga kvasci iz vinogr.) i bio sam vrlo zadovoljan.zanimaju me mišljenja onih koji od grašice prave vino a  ne da im je ona 2-3 sorta . kak vele moji međaši-nije me briga samo bi štel znati-
SIHA 7. Prosle godine, uz jebeno grozdje, jeben rezultat. Ove godine, TESKO iznad kvalitetnog vina...
Evidentirano

Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #310 na: 14 Rujna, 2010, 22:28:09 »

Polirani inoks Zottel sa 2 pipe i nultim ispustom, 300 litara za 280 eura.
Ovo je ok proizvođač,gornji rub zaobljen,pipe su od inoxa i našrafiš ih izvana na zavareni dio,a ne Letina koji samo probuše bačvu pa sam morao u bačvu upuzati da prihvatim maticu od najdonje pipe,a još jedan je vani šrafao pipu  ??? Sad baš imaju i akciju na 600l bačvu,skuplja je od ove 30 EUR,sa istom opremom
Evidentirano

dock
Novak
**

Email
« Odgovor #311 na: 15 Rujna, 2010, 16:17:17 »

SIHA 7. Prosle godine, uz jebeno grozdje, jeben rezultat. Ove godine, TESKO iznad kvalitetnog vina...
e tu smo košp.-kaj to znači?!godina je teška bedara grožđe ako uspijem sačuvat do 08,10 bit če ok,međutim kisline če pasti do tad a sladora biti neče.dobit ću mošt ili masulj praktično fizjološki zrel ali organoleptika loša.sad me zanima kaj na to kaže iskustvo i tehnika  i ini preparati.kako pomoči moštu -enzimi,kvasci.optiwhiti .znam da za popričat o tome treba imat...sve ovo  kaj tu čitam to je ok i vrijedi za optimalne uvjete koji to ove godine nebudu a vidim da masu nas ne zanima tehnika iz kaane pa ako neko nekaj zna ......pa bi štel reči.....
Evidentirano

nakon mene samo bog i vino....
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #312 na: 16 Rujna, 2010, 00:34:19 »

Pa sta te konkretno zanima? Ja sam ti naveo kvasce koji su radili prosle godine u, ajmo rec za moj kraj, idealnim uvjetima. Ove godine ce raditi u katastrofalnim uvjetima. Povuci cu neku paralelu i ako necu bit zadovoljan kvascima prelazim na druge, trece, desete..
Sve cemo vidjeti. :)
Evidentirano

homers
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #313 na: 16 Rujna, 2010, 15:13:38 »

.znaci vi kombinirate kvasce?
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #314 na: 16 Rujna, 2010, 22:14:10 »

ma daj, pa nije sad bas tak katastrofalno..!? :(
U odnosu na proslu 20% vise trulezi na rajnskom. ;)
Sladori niskli, kiseline visoke..
Evidentirano

Str: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 105 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!