jel misliš ovo:http://www.asseenontv.com/prod-pages/optiwhite.html
Dal ti je to bila jedina prihrana kvasaca?Ja bi ga koristio na sortama uz dodatak Fermaida. Ali ne zelim uzalud baciti novce..
Kojih divljih kvasaca? Koliko ja razumijem pricu itekako treba sumporiti i da se ubiju nepozeljni kvasci koji nebi smjeli voditi vrenje ili voditi vrenje u sto kracem vremenu, prvih nekoliko dana. Bez sumporenja (25 - 50mg/l) vinski kvasci prevladavaju tek nakon 10 - 15 dana ako uopce!!! Sa sumporenjem nakon 5-7 dana, a inokulirani mostevi vec nakon 2 dana. Ovo sam vidio u nekom njemackome casopisu, gdje je bilo fino sve objasnjeno o spontanome vrenju. Cak vele da glavno vrenje uopce ne odradjuju kvasci koji se nalaze u vinogradu nego oni koji se nalaze u podrumu. I da se ti vasci mjenjaju godinama te da se moze destiti da u podumima u kojima je do sad spontano vrenje super funkcioniralo odjednom vise ne funkcionira.Ja cu obavezno taloziti(lagano) jer talozenjem se opet odstranjuju nepozeljni kvasci dok vinski nisu podlozni talozenju.
Ja sam u bijelom mostu korak naprijed odradio s varijacijama Bayanus.To kod Lalemanda zvuci kao EC1118.Ne reklamiram ih.Koristio sam od Ireks arome Premium crue za crno, nisam dozivio iskorak u poboljsanju organoleptike,ovi su varijacija cerevaris.Ono sto drzim za bitan element fermentacije je kondicija mikroflore koja ulazi s grozdjem,postotak prosusenih bobica kojim se unosi plemenita plijesan te opcenito vrlo zdravo grozdje.Bitan je i pH, na kiselim medijima od 3,4 manje je intenziviranje mirisnih elemenata od medija s pH 3,75 - cak 4,00!S visokim pH je vjerojatnost i odradjivanja malolaktike, bilo spontane,bilo kontrolirane.Nakon fermentacije odradjivam reguliranje nuznog iznosa pH.Tko proizvodi Vason i gdje mogu dobiti inf.o njima?
da li optiwhite ima učinka ako koristim "killer" kvasac
dali je opti white kvasac ili treba još neki uz njega jer prema nekim odgovorima se može zaključiti da to nije a ako se pogleda na ovom linku to ispada ovako:http://www.cedar-agro.hr/index.php?page=shop.product_details&category_id=55&flypage=flypage.tpl&product_id=349&option=com_virtuemart&Itemid=1
koshpa je dobro rekao, optiwhite nije kvasac koji provodi vrenje jer je inaktivan i sluzi drugoj svrsi, u biti je njegova uloga identicna onome sto imaju mrtvi kvasci kada se radi tehnikom sur lie.. i ne bih se slozio da je optiwhite samo skuplji antioksidans ali ko sam ja da sudim jer ga nikad nisam koristio niti mislim jer vise od polovice tih eno pizdarija je totalno bespotrebno. jnix je poceo kuzit stvari kad kaze da je u biti koristenje tog optiwhitea nepotrebno, tako je i sa ostalom hrpom dodataka..
nažalost moram te razočarati ...nisam počeo kužiti pa ću koristiti te pi... kak veliš , ali ne ove