Killer efekt kod kvasaca oznacava da jedan soj kvasaca "pobije" druge sojeve i time postaje dominantan u vrenju. To je dobro ako se zeli postici da selekcionirani kvasac pobije divlje, ali moze dovesti do zastoja vrenja ukoliko se dodaju 2 soja selekcioniranih kvasaca oba sa killer efektom. Jedan drugog nastoje izdominirati...
Jel netko koristio Vason kvasce koji se mogu nabaviti u Agro kokotu, konkretno Premium Chardonnay, kakva su iskustva?
zato danas i jesu sva vina u svijetu slicna jer se rade sa 20ak istih sojeva selekcioniranih kvasaca..
Po meni je ovo totalni bullshit. :S Ja na svojoj maloj proizvodnji na istoj sorti sa istim kvascom i nacinom vinifikacije dobijem razlicita vina, tako da prica o slicnim vinima ti definitivno ne drzi vodu. Kvasac iskoristava potencijal grozdja i usmjerava ga u zeljenom cilju. Dakle grozdje je bitno, a selekcionirani kvasac samo pomaze da se iskoristi potencijal grozdja...A grozdje je pak razlicito kod mene na razlicitim parcelama koje su obradjivane istim nacinom. Kod svakog vinogradara je drugacija prica...
ali vjerojatno nisi shvatio da ja pricam o spontanom vrenju ovdje kao o najboljoj opciji sto se tice dobivanja na kompleksnosti i na sortnim aromama..
no isto je tako cinjenica da spontano vrenje najcesce ne moze provrijeti do kraja sav secer u mostu. A vrhunska vina su u 95% slucajeva ta koja imaju vise od 13% alkohola. Daj mi reci na koji nacin ce divlji kvasci odraditi ovakvo vino do suhoga?
Premalo iskustva imamo da bi o tome kategorički nešto i sa potvrdom pričali , par godina u vinarenju, par tipova kvasaca, svaka godina od tih malo do sada je drugačija, više novih položaja, svake godine novi nasad ili bar g.stariji ....za zaključke treba jako mnogo godina...tako da o tome još samo treba čitati što su napravili stariji od nas.......a do zaključivanja ovakvih....tek za desetke godina
jasna stvar ali o tome dosta ovisi i u kojem smjeru se zelis kretati i kakvo vino zelis dobiti. ako prodajes vino po 15 kn/l onda naravno da se neces zezati sa spontanim vrenjem nego ces staviti neki kvasac da dobijes normalno zdravo i suho vino i to je cijela filozofija. sve ovisi sto covjek zeli i kako zeli.. ali ja sam samo rekao da je sigurno najbolje da ti vrenje odraduje vise sojeva kvasaca nego samo jedan jer se dobiva na kompleksnosti vina i to je cinjenica. ali ako prodajes vino za 15 kn onda ti je kompleksnost najmanji problem..
Uzet cu za primjer svoju grasevinu i rajnski. Do prosle godine smo koristili Uvaferm CEG za oba vina. Na grasevini je davao tipicnu grasevinu, nesto svjeziju i jednostavniju. Rajnski je bio fino aromatican, ali opet jednostavniji i nesto svjeziji. No moj rajnski je uvijek na izlozbama medju najaromaticnijima.Prosle godine smo koristili siha 7 za oba vina. Grasevina je bila aromaticnija, kompleksnija, dok rajnski po intenzitetu arome nije bio toliko aromatican kao prijasnjih godina, ali je bio kompleksniji i harmonicniji. Ove godinu cu na ove 2 sorte ponovo koristiti Siha 7 i ako se pokazu ponovo dobri kao prosle godine, ostajem na tom kvascu. Ako ne, dio proizvodnje vracam na CEG, dio cu dalje istrazivati. Iskustva uvijek postoje, samo je pitanje koliko su cvrsta i da li ih mozemo primjeniti kao postulat u daljnoj proizvodnji..e to i pričam
Na CEG se ne vracam ako se SIHA i ove godine pokaze kao dobra. eto ti iskustva