Ja ove godine imam 170l takvog vina koje evo jos kipi u drvenom sudu. Vinograd je sprican 2 puta i nakupilo je 15 sladora u berbi. Ove godine smo prvi put talozili i koristili enzime te kasnije dodali mosta koji je vec kipio i moram rec da tako proizvedeno vino nema veze s tudumom kakvog su prije radili nasi stari. Uopce nema onog, kak ja to volim rec metalnog okusa u ustima. Da nekom to ponudim na degustaciji rekli bi da je grasevina. Jedno 150l ce otic za Austriju
prije chardonnay...
No way..
Nikad mi tudum i chardonnay nisu bili na pameti u istoj recenici.
Pa volio bi jači,puni chardonnay ...
za ovo ces se onda morati preseliti u kaliforniju..ps. sori, nisam mogao odoljeti..
Ne znam kam bi ovo svrstal pa bum tu. U zadnjih par godina po bregima u okolici događa se zanimljiv fenomen. Neki ljudi iz Zgb., Sanobora, V. Gorice itd. kupuju cijela imanja po selima. Hižicu, štalu, dvorišće, šume, njive, pašnjake, vinograde i kleti. Sve staro zapušteno. E sad, oni i tamo gdje su suvlasnici u 1/5 dijela prisvajaju cijele parcele. Vidi se po radovima. Ostali vlasnici su od Australije do Canade i oni peri-deri, uzimaju sve pod svoje. Ja bi kupil za sad 4 parcele, u perspektivi još 5, ali papiri nisu čisti. A nemam želudac samo stupiti u uživanje dok nije sve čisto. Neke bum kupil i od ovih novopečenih vlasnika, gdje bu moguće, jer oni uglavnom ne znaju kaj bi s tim. Dal sam si truda i cijeli svoj breg istražil gruntovno i katastarski. Ima svašta. Dosta udomiteljstva i doživotnog uzdržavanja što se vidi po teretima. Da li tu uzurpaciju rade iz neznanja, prave se grbavi, drski su ili moćni ? Neki lik prisvojil sve živo, štel sam ga nekaj pitati, kad vele mi da je u Brazilu, trenutno. Znači neki vekši šaraf. Biznis, diplomacija? Kak se boriti protiv takvih?
Da, ljudi koji na taj način prisvajau cijele parcele pa i parecele do kupljenih igraju na sudsku praksu da kad neko zemljište uživaš određeni vremenski period, možeš ostvariti i upis vlaništva nad istim bez kupoprodaje.
jnix: I ti ja dobro znamo zasto Marko tjera svoj mladi skrlet van tako rano. On je najveci proizvodjac skrleta u Moslavini i kao takav mora ga imat uvijek. Prosle godine prodao je 55000l, a ima proizvodnju od nekih 25-30 000. MAX!!!!!!!!!!! Od kud se izmislio ostatak to me zanima?A ti ako i dalje mene mislis napadat sa nekim svojim infatilnim stavovima, iako vjerujem da si upoznat sa cijelom situacijom, bolje nemoj nastavljati. Marko je puno napravio za promidzbu skrleta i najjace ga forsira na trzistu, ali ti nisi taj da mu podilazis, pogotovo ne kad ja napisem nesto sto je ocito i cega je on sam svjestan. U cijeloj prici ne volim patroniziranje bez obzira na razliku u godinama jer vjeruj mi sam sebe bespotrebno diksreditiras.