vrlo teško će ti bakterije raditi ako si dosumporio sa 10 g vinobrana...recimo da ti je sad slobodni so2 otprilike 35 mg/l što je puno previše za bakterije, a pogotovo ako ti temperatura nije 20 stupnjeva. da, bakterija je u suhom stanju i možeš ju držati u frižideru, bit će ok - nije nužno da bude minus
dali to mogu da odradim u proljece i dali sa pretacanjem vina slobodni sumpor opada i koliko ga maksimalno moze biti prije stavljanja tih kvasaca
Ovisi što ti misliš pod pojmom "poboljšao"? Ako tražiš zaokruženost i mekoću u vinu onda malolaktika da, ako tražiš primarni aromat onda malolaktika ne. Općenito je malolaktika škakljiva tema, a ove godine pogotovo. Vrlo je bitno odrediti što zapravo želimo sa malolaktikom i u kojoj mjeri želimo da se ona provede jer opet ako ode predaleko imamo problem. Ova godina je takva da će tijela vina biti tanka, mali su šećeri, niski alkoholi i to ne možemo popraviti malolaktikom, a istovremeno možemo ubiti sve primarne arome u vinu. % jabučne kiseline u odnosu na ukupne kiseline ide do 30-35% ove godine i vi sa potpuno provedenom malolaktikom možete bitno smanjiti kiselinu u vinu, izgubiti sav primarni aromat, a na tijelu ne učiniti previše pozitivno. Glavna prednost vina ove godine su njihove primarne arome i to je karakteristika ove 2010. godine, a pokušavati dobiti neko jako tijelo je vrlo teško, gotovo nemoguće.
vino mi je na okus dosta kiselo u odnosu na proslu godinu logicno da u srednjoj Bosni vinogradarstvo nije zastupljeno a klima je takva da nemoze da dobije svoj vrhunac zrelosti .Taj mali vinograd sam kupio tako da samo znam da je crno grozdje a i sama iskustva su mi mala .Sve sto pogijesim nece biti velika steta a valja sve u zivotu pokusati,sve sto radim to je za licne potrebe
Prema ovome bi za mene bilo pametnije da pustim grožđe što duže na trsovima, pa da na taj način pokušam smanjiti što više jabučnu kiselinu, i da se ne petljam u nešto u što baš nisam siguran. ®elja mi je da dobijem čim bolje vino, ne za hvaljenje nego za svoju dušu. Dali skidanje lišča u zoni grožđa ima negativne utjecaje na arome ili dozrijevanje grožđa? Jedino na taj način mogu do jedne mjere skinuti jabučnu kiselinu.
Sve 5 Moje je mišljenje da ti je puno lakše kiselinu skinuti sa klacijevim karbonatom ili kalijevim bikarbonatom nego da se mučiš sa bakterijama, a i sama uloga tih bakterija je malo šire područje. Preporuka za crna vina je kalijev bikarbonat, ali njega je nešto teže nabaviti, a kalcijevog karbonata imaš gotovo svugdje za kupiti. U jednoj od tema (otkiseljavanje čini mi se) imaš dosta o tome pročitati pa malo prouči.
to sam vec pokusao na malim kolicinama sa kalcijom karbonatom i sa disacidanom mislim da je on kalijum bikarbonat i isao sam od skidanja 1 grama pa do 4 i sta sam dobio : ono sto sam htio da eliminisam ostalo a sa maksimalom izgubio i boju i ukus
Ova godina je specifična i o tome treba voditi računa. Ako si u vrijeme berbe na chardonnayu imao 8 g/l kiselina onda ne vidim razloga za tvoju brigu. Kiselina će pasti ispod 7 g i to je za chardonnay sasvim dobro. Nema skidanje lišća negativan utjecaj na dozrijevanje grožđa jer je to razlog zašto uopće skidamo lišće. Što se tiće aroma, tu skidanje lišća ima određeni utjecaj jer što je stupanj dozrelosti veći to je primarni aromat sve manje izražen. Ne trebaš se mučiti sa tom jabučnom toliko, pogotovo ne na chardonnayu. Chardonnay je ranija sorta, ali kiseline joj ne padaju prilično brzo tako da u normalnoj godini slobodno ostaviš što dulje na trsu jer ćeš nakupiti dovoljno šećera, a time dobiti tijelo i punoću, a istovremeno će se potrebna razina kiselina održati kako bi uspio izraziti mirisni potencijal (više kiseline - više aroma).