tako je! treba imati uvijete...ali u današnje vrijeme kada ljudi kreću iz nule i još ova kriza....rijetko 'ko ima savršene i sigurne uvijete pa čak i za AF, a kamoli za MLF!zato treba znati i svoje,i mogučnosti svog podruma i ne bacati novce na gluposti bez kojih se može..ali mlf to svakako nije!
Planiram sprovesti MLF na rajnskom r., nemam kontrolirane uvjete, vinifloru Siha EC35 nabavio sam, bakterije planiram staviti pred kraj AF. Što će se desiti ako dozu bakterija prepolovim, tj. ako ne stavim propisanu dozu, molio bi odgovor!?
Gledajte, ja sam napisao što znači malolaktika u biokemijskom smislu i mislim da je to nužno znati svakome tko se planira sa tim baviti. Ja ne mogu nikome pomoći ako taj nema uvjete, ali isto tako vjerujem da se nitko ne bavi s time ako ne može osigurati sigurnost provedbe malolaktike. Jnix, ovo nije tema za male podrumare-hobiste ili amatere, ali zato imamo čitav niz tema da svatko pronađe nešto što mu može pomoći.
U najgorem slučaju se neće ništa desiti Odnosno bakterije se neće dovoljno razmnožiti i neće obaviti posao kako spada...Bakterije obavezno čuvaj na hladnome, u frižideru. Bitno ti je da je temperatura na 18-20 kad uvodiš bakterije i još jedan period nakon toga.
Ja bome necu ici na MLF. Previse mi je dat 400njak kn za 25g bakterija koje necu moci iskoristiti u cjelosti jer nemam dovoljnu kolicinu. Tako da ce CS biti kako je. Prosli CS mi je spontano odradio MLF prije neka 2-3 mj. Okus se poboljsao, ali je boja nesto slabija.