VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 18:25:36

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Kultura pijenja vina
| |-+  Kultura pijenja vina
| | |-+  Izložbe i ocjenjivanje vina
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 101 Dolje Ispis
Autor Tema: Izložbe i ocjenjivanje vina  (Posjeta: 791761 puta)
orlando
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #210 na: 18 Siječnja, 2010, 19:07:44 »

na svakom se ocjenjivanju vina sa 5, 7 ili 9 članova komisije najbolja i najlošija ocjena eliminira a od ostatka se uzima aritmetrička sredina tako da je i tu isključeno da pojedini enolog favorizira nekoga, jedino što se događe je da prilikom ocjenjivanja ako je neko vino na granici ocjene predsjednik može zatražiti da se vino kuša još jedanput i da se poprave ocjene ali samo ako to prihvate ostali članovi komisije.i
Evidentirano

Štakorovečki breg
MALI MIHA
Novak
**

Email
« Odgovor #211 na: 18 Siječnja, 2010, 22:13:46 »

ev koja snimka s vincelova

http://es.tinypic.com/r/vwqzys/6]   =

http://es.tinypic.com/r/2hf73go/6
=

http://es.tinypic.com/r/1zbv52w/6

Evidentirano

Čovjek pije da zaboravi, ali nikad ne zaboravi da pije!
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #212 na: 18 Siječnja, 2010, 22:28:41 »

vincelovo ???
4 pravopisne greške u 4 riječi,  ne znam šta bi rekao  :(
Evidentirano

Juznjak
Novak
**

Email
« Odgovor #213 na: 18 Siječnja, 2010, 22:31:37 »

Nije svrha nikoga eliminirati vec uzeti uzorak za stolna vina od recimo onih koji se zele natjecati ali da su napravili najmanje 100 do 150 lit te im iz toga uzeti komisijski uzorak te ga komisiji predociti kodirano i anonimno pa onda - kako ispadne.  ::)
Sve drugo je muljaza dostojna ovakve Lijepe Nase koja je dosegla "visoko" drugo mjesto u Europi po korumpiranosti.  :o
A da bi se to mjesto doseglo korumpiranost je prodrla u najsitnije pore drustva. Cak i ovdje mi ne uspjevamo "izmisliti" pravedan nacin uzimanja uzoraka.
Identificiramo gdje je problem  ;) ali muljaza je jaca  ;D ;D ;D
Evidentirano
Moslavac
Novak
**

Zagreb-Štakorovec-Dubrava

Email
« Odgovor #214 na: 18 Siječnja, 2010, 22:40:16 »

vincelovo ???
4 pravopisne greške u 4 riječi,  ne znam šta bi rekao  :(

Pa vincelovo...tak se zove to kod njih...ja sam isto mislio da je to greška, a onda sam pregledavao pivarski forum i vidio mihino pivo u čaši na kojoj piše "vincelovo" ...

tako da je u redu sve...makar ni meni nije jasno zakaj vincelovo a ne vincekovo
Evidentirano

Zbog nje su me na sud dali
u okove bacili
a sad tuđe
nebo gledam
sanjam svoju ledinu
al ne dajem,ne prodajem
ljubav moju jedinu

www.e-vinarstvo.com
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #215 na: 19 Siječnja, 2010, 00:09:58 »

da, negdje kazu vincelovo a negdje vincekovo ali mi to opet nije jasno posto se radi o sv. vinku pa mi je nekak normalnije da je vincek a ne vincel.. ??? ovi koji govore vincelova neka malo pojasne znacanje i povjest rijeci i zasto je bas tako, ako znas naravno.

ja sam mislio otici na vincekovo kod enjingija ali eto, jedan od frendova s kojim sam planirao ici ima rodendan 22.1. i bas taj dan slavi u svojoj kleti i dodu mu jos 1-2 frendova koje sam planirao zvati tako da cemo odgoditi to ali ici cu kod enjingija i na neku slavonsku turu po podrumima prije radova u vinogradu, sredinom 2. mjeseca.. 8)
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #216 na: 19 Siječnja, 2010, 00:16:49 »

meni se svida ovaj nacin podjele na amatere i profi vinare koji se odrzava za najbolji skrlet, ove godine tog ocjenjivanja nazalost nije bilo, koshpa kaze zbog nedostatka love sto je vrlo moguc razlog. najbolji skrlet od profi vinara dobiva tzv. zupanicin pehar. to je ok jer postoji jasna razlika izmedu onoga koji radi vino na vece i za trziste i onaj ko ima npr. 100 l vina godisnje. ali opet s druge strane nije fora to sto profi vinara sa skrletom ima najvise 10ak tako da u biti uvijek isti pokupe medalje ali to je vec ionako jasno da su opcenito najbolji vinari u moslavini miklauzic, miksa i trdenic, i najveci. jedino im neko nekad uleti i poremeti mjesto na ljestvici ali oni su konstanta sto je ok. jedino na ocjenjivanjima u kutini miklauzic nikada nije dobio medalju za skrlet mislim, on i sam kaze ovo sto sam rekao da su tamo neki pretplaceni na zlato, pogotovo za skrlet..
Evidentirano

jnix
aktivni član

Novoselec, Općina Križ, Zagrebačka županija

Email
« Odgovor #217 na: 19 Siječnja, 2010, 09:02:47 »

http://www.pd-vidim.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=48:vincelovo-u-kutjevu&catid=35:posebna-dogaanja
Evidentirano

krešo
Mlađi novak
*

karlovac

Email
« Odgovor #218 na: 19 Siječnja, 2010, 09:12:47 »

Evo ako ima još koga na forumu iz mog kraja ( osim mojega komšije Komšića), 23.01 Vincekovo na Vinici.
Početak u 11.00, blagoslov u 13.00 uz muzikaše i općepoznatu klopu.
Tko je u mogućnosti , ponijeti sa sobom kobasicu i litricu
Slike dostavim
Evidentirano

pij malo, pij dobro, pij uvijek
jnix
aktivni član

Email
« Odgovor #219 na: 19 Siječnja, 2010, 10:05:45 »

1. u opće nisam protiv komisijskog uzimanja uzoraka, no to je fizički jako skupo i nitko ne garantira i dalje da neće biti muljaže ili podkupljenosti što i sami vjerujete u ovim vašim odgovorima, neda mi se tražit i citirati ,   skupoća bi uveliko poskupila i kotizaciju i onda bi oni razočarani ljudi ili oni koji nejdu uopće na izložbe opet rekli da daješ novce (umjesto skupih100kn, sigurno 200-300kn)  da bi kupio srebro-zlato...   misko7 vam je rekao da je zaprimljeno preko 500 uzoraka iz šire središnje Hr....!!!!tko će od koliko članova 5-10 spec.komisije besplatno obići 500 podruma...  U Hr znam za skoro sve izložbe i nisam to čuo, ak neko je neka kaže gdje se to radi..  (postoji ali to je zazancija i lokanje)

2 citat ivanov :kuzim ja da jnix ima mene potajno na piku..   nisi u pravu , nemam nikoga ali vidiš da je ipak očito da ne samo ti već i dr. misle da moraju dobit veću ocjenu,  pa utvrdili smo da sponzori ako tako rade, neka dobiju ,olako medalje , to je samo njihova sramota

3 razlika u ocjeni vina od izložbe do izložbe su višestruke, :  nisu isti dan ni mjesec,  nisu isti kušači, a oni nisu pokretni labosi-roboti,  nije isto vrijeme buteljiranja vašeg vina,  nisu isti čepovi,  nije ista temp.skladištenja i u trenutku kušanja, ne vodi se isto briga o čistim čašama, nema pauze u kušanju velikog broja uzoraka, nije isto dobro svjetlo u prostoriji, .....niste dovoljno dobar sponzor ;D

4 i meni samo smeta tj. žao mi je što se toliko živcirate za one koji muljaju , pa znate ih i to je dosta...ne vjerujem da je netko tražio prof. kušače da isprave svoj ocjenjivački listić ,   da to se radi kod vrhunskih zlata da bi se provjerilo usaglašenost kušača (inače usaglašenost se radi i na početku ili kada predsjednok komisije odluči provjeriti ili nakon pauza i to na dva  nasumce izabrana vina a za čije podatke nezna niti jedan član čak niti da li je suho ...polusuh sortu... i na taj se način vidi da li ima razlike između kušača tj velikih odstupanja)

5 i zato postoje izložbe i kušanje svog vina koje si sam donesao i konkurentskog pa vidiš razlike...možda svoje greške jer znaš kakvo ti je u podrumu....i sl...  imam više osvojenih "samo" priznanja i bio sam sretan i vidio sam gdje fulam, imam i nekih odbačenih vina ,isto uvidio sam gdje je greška ponavljam se - čep pluteni i ne jeftini, od onda rađe stavljam najjeftiniji plastični jer tak i tak su kušanja odmah za tjedan dana od predaje pa si mislim nebude mu ništa...  zlato još nemam, a možda i bolje jer ako ga dobijem , bojim se da ću misliti da ga uvijek moram dobiti ;)

e jesam se napisao ovak rano... ;),   nikom ne zamjeram mišljenja , promjenite te korupcije ak možete...učinite nešto...

Evidentirano

Juznjak
Novak
**

Email
« Odgovor #220 na: 19 Siječnja, 2010, 13:04:12 »

Potpuno te razumijem jnix tebi je da se natjecanje odrzava pa makar to bilo i sa upitnim nacinom prezentiranje jer to kosta.  ;D  :o  Bolje ista nego nista.  ::)
Ja osobno zastupam drugaciji pristup a to je da se komisijski uzme uzorak te da ga se anonimno i kodirano podnese na kusanje odabranoj komisiji koja ce odraditi samo anonimne kodirane uzorke pa "kome opanci a kome obojci" kako se je nekada znalo reci.
Subjektivno misljenje kusacko-ocjenjivacke komisije je takvo kakvo jest jer je podlozno utjecaju faktora koji su isti prema svima. Redoslijed kusanja uzoraka odrediti zdrijebom i to na taj nacin "da ni Bog Otac" nezna imena vlasnika.
Tek tada medalja priznanje pohvala imaju pravi sjaj. Inace ako nije tako sve je to onda nasa balkanska korumpira muljaza  :'( koju vani posebno u Francuskoj nitko ziv nece ozbiljno shvatiti.
A zar nam nije zelja da nas drze ozbiljnim  ??? Sutra bi trebali u EU  ???  ::) Zar i tu ocekujemo da nam EU uskladi kriterije  :-X
Evidentirano
jnix
aktivni član

Email
« Odgovor #221 na: 19 Siječnja, 2010, 13:24:14 »

Ja osobno zastupam drugaciji pristup a to je da se komisijski uzme uzorak te da ga se anonimno i kodirano podnese na kusanje odabranoj komisiji koja ce odraditi samo anonimne kodirane uzorke pa "kome opanci a kome obojci" kako se je nekada znalo reci.

daj mi opiši detaljno kak ovo misliš odraditi na npr  535 uzoraka u krugu 100km, koliko ti treba članova pa da im budeš vjerovao , koliko će to trajati , tko fizički flašira komisija ili gazda pred komisijom, kojim redom odabrati, tko će kušati da li je to mješavina ili rajnski ... ...i koliko će to mene koji radim 6 x 300 tinjak litara koštati
odgovori na ova pitanja, ne moraš na forumu , sebi samo ...     ja jesam već odavno od kad se bavim sa svim tim...
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #222 na: 19 Siječnja, 2010, 13:34:55 »

2 citat ivanov :kuzim ja da jnix ima mene potajno na piku..   nisi u pravu , nemam nikoga ali vidiš da je ipak očito da ne samo ti već i dr. misle da moraju dobit veću ocjenu,  pa utvrdili smo da sponzori ako tako rade, neka dobiju ,olako medalje , to je samo njihova sramota

ne moram ja dobiti zlatnu medalju, to nije nitko nigdje rekao! ali obrazlozenje za moju nisku ocjenu je to da je predsjednica komisije ocjenila da moje vino nije 100% sortno cisto (radi se konkretno o crnom pinotu barrique 2007) jer da crni pinot ne moze imati tako jaku boju, arome, intenzitet, trajnosti, itd. i da sam ja tu nesto sigurno smuljao sa drugim sortama..!? ??? :o a vino je prethodno bilo ocjenjeno kao veliko zlato od strane svih 5 kusaca iz komisije.. sam Miklauzic se zalozio za mene jer je rekao da je to moje vino bilo definitivno najbolje od svih crnih vina, a vrlo vjerojatno i opcenito. on ga je nakon ocjenjivanja ponudio nekim svojim prijateljima i partnerima i niko nije mogao vjerovati kako to vino nije zasluzilo visu ocjenu.. a dobio sam najnizih 15 bodova, tek toliko da me ne odbace totalno. u mom crnom pinotu nema niti jedne bobice druge sorte a kamoli vise sorata i da je nesto muljano, u preradi su dodani enzimi i kvasci i kasnije sumpor i to je to, bez bistrila, filtracije, itd. i sad meni neko kaze da to nije cisto sortno? ako cemo po zakonu o vinu niti ne mora biti, moze biti 15% druge sorte a uostalom od svih onih tamo buckurisa koji su na izlozbi ko moze reci koliko u nekoj grasevini ili skrletu jos ima ostalih sorti.. apsolutno nitko. zato cu na godinu (2011) doci tamo na izlozbu sa crnim pinotom od ove berbe pa bas da vidimo ko ce me odbaciti, vino ima jos jacu crnu boju, jos bolje mirise i okuse, ima 14,5% alkohola i uskoro ce u nove drvene bacve na godinu dana na dozrijevanje.. ;)
Evidentirano

jnix
aktivni član

Email
« Odgovor #223 na: 19 Siječnja, 2010, 13:52:22 »

vino je prethodno bilo ocjenjeno kao veliko zlato od strane svih 5 kusaca iz komisije.. sam Miklauzic se zalozio za mene jer je rekao da je to moje vino bilo definitivno najbolje od svih crnih vina, a vrlo vjerojatno i opcenito. on ga je nakon ocjenjivanja ponudio nekim svojim prijateljima i partnerima i niko nije mogao vjerovati kako to vino nije zasluzilo visu ocjenu.. a dobio sam najnizih 15 bodova
za ne povjerovat, imaš ocjenjivačke listiće ?  sam predsjednik to ne može odlučiti, jer onda ni ne treba košače-enologe, možda može odlučiti da nije veliko zlato već "samo" zlato, ali da bi odbacio mišljnje-ocjenu svih 5...nemogu vjerovat tj i ne želim ;) jer bi stekao loše mišljenje o profes...

Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #224 na: 19 Siječnja, 2010, 14:01:18 »

jnix, a tako je bilo, nazalost nisam osobno bio tamo ali Miklauzic mi je prepricao sta se desavalo. nemam listice, nemam nista, nisam bio tamo. komisija je ocjenila vino za veliko zlato i trebalo je biti sampion izlozbe i onda je prof. premuzic koja je predsjednica komisije to revidirala jer kao ko predsjednik to ima pravo, i onda je prituzba bila u tom smjeru da to ne moze biti cisti crni pinot zbog jake boje itd. tak je bilo, sta da ti vise kazem.. :(
Evidentirano

Str: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 101 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!