Ima. Postave se mreže na grožđe.A sa šećerom ispod 17, možda je bolje kupiti grožđe, nego se cijelu godinu mučiti nizašta.
Mislim da je netko ovdje napisao da je cijena ugrubo 10000€ po hektru. A to nikako nije malo, bar ne za moje pojmove.
15,5% sam mjerio po nešto višoj temperaturu od 17,5 na koliko je baždaren moštomjer takoda mislim da ima još barem 1-2% više
Mislim da je netko ovdje napisao da je cijena ugrubo 10000€ po hektru. A to nikako nije malo, bar ne za moje pojmove.Iskreno pojma neam dal se mi u KT nalazimo u nekoj izoliranoj zoni, ali kod nas su seceri dosta nizi od ovih sto ih vi navodite. Ljudi su na nasem podrucju zadovoljni sa secerom od 17, ako govorimo o nekom prosjeku za bijele sorte. No isto tako nisam primjetio da se te ogromne kolicine secera odrazavaju na rezultate na izlozbama vina.
problemi su u načinu mjeranja, mjernim instrum., odabir grožđa...........izračunavanju....mora se uzimati više bobica sa jednog grozda-gore,dolje zaklonjen, osunčan , takvih grozdova iz 10-tak trsova-vrh brda,sredina reda, osunčan, zaklonjen od lišća naći grupu najzelenijih i njslađih sve to izmuljati ocijediti i što čišći mošt izvagati na refrakt. ili moštomjerrezultat na moštomjer daje koliko šećera ima na 100kg mošta ,a to nas ne zanima, već koliko ima na 100lit, tako da to moramo izračunati , pogledati onu tablicu koju sam poslao (Doslađivanje moštova) ili na "VR"a točno je da na izložbama nije bitan faktor slador, jer je i problem nama bez super uvijeta napraviti zlato od jako slatkih moštova...
15,5% sam mjerio po nešto višoj temperaturu od 17,5 na koliko je baždaren moštomjer takoda mislim da ima još barem 1-2% višepostavio mamce za ose na skoro svaki stup, ali ih ima doslovno na tisuće, nagrizu bobice iz iz tih rana brzo krene trulež, pošto je moj portugizac naslađe grožđe u ovom trenutku na cijelom brdu, nisam više htio čekat, a i vidim da madina u podrum u krašiću, u kojem prikupljaju portugizac, dovozi već dva tjedna...
Danas izmjerene kiseline na novom nasadu traminca iznose oko 6 g/l.Molim znalce ovog poznatog Iločkog vina za savjet:koji je optimum kiselina za tu sortu i da li je već trenutak da se to ovaj vikend ubere...šećera zasigurno ima dovoljno.
I više, 8-11. Pio sam izvanredan rajnski rizling, kiseline 11 g/L, uopće se nije osjetilo. Sama struktura kiselina može biti blaža nego šta to rezultati pokazuju. Jabučna, vinska i limunska kiselina čine većinu kiselina u moštu. Pojedinačni sadržaj svake od tih kiselina može utjecati na ukupnu kiselost, odnosno na okus jačine kiselosti.