VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 15:48:32

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Radovi u vinogradu
| | |-+  Berba grožđa
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 152 Dolje Ispis
Autor Tema: Berba grožđa  (Posjeta: 923336 puta)
Chajks
Novak
**

Bedekovčina

Email
« Odgovor #105 na: 30 Kolovoza, 2009, 22:52:18 »

mlado je trsje, u dobroj kondiciji, malo grožđa, dobar položaj...
evo, dojdi u Bedex bumo prešli do trsja pa bumo skupa poglednuli ;)
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #106 na: 01 Rujna, 2009, 16:47:17 »

Ima. Postave se mreže na grožđe.
A sa šećerom ispod 17, možda je bolje kupiti grožđe, nego se cijelu godinu mučiti nizašta.
Mislim da je netko ovdje napisao da je cijena ugrubo 10000€ po hektru. A to nikako nije malo, bar ne za moje pojmove.
Iskreno pojma neam dal se mi u KT nalazimo u nekoj izoliranoj zoni, ali kod nas su seceri dosta nizi od ovih sto ih vi navodite. Ljudi su na nasem podrucju zadovoljni sa secerom od 17, ako govorimo o nekom prosjeku za bijele sorte. No isto tako nisam primjetio da se te ogromne kolicine secera odrazavaju na rezultate na izlozbama vina.
Evidentirano

jnix
aktivni član

Novoselec, Općina Križ, Zagrebačka županija

Email
« Odgovor #107 na: 01 Rujna, 2009, 17:12:25 »

problemi su u načinu mjeranja, mjernim instrum., odabir grožđa...........izračunavanju....

mora se uzimati više bobica sa jednog grozda-gore,dolje zaklonjen, osunčan   ,    takvih grozdova iz 10-tak trsova-vrh brda,sredina reda, osunčan, zaklonjen od lišća   naći grupu najzelenijih i njslađih     sve  to   izmuljati ocijediti i što čišći mošt izvagati na refrakt. ili moštomjer

rezultat na moštomjer daje koliko šećera ima na 100kg mošta ,a to nas ne zanima,  već koliko ima na 100lit, tako da to moramo izračunati ,  

a točno je da na izložbama nije bitan faktor slador, jer je i problem nama bez super uvijeta napraviti zlato od jako slatkih moštova...
Evidentirano

Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #108 na: 01 Rujna, 2009, 17:26:38 »

Mislim da je netko ovdje napisao da je cijena ugrubo 10000€ po hektru. A to nikako nije malo, bar ne za moje pojmove.
To je izračun za mreže protiv tuče sa nosačima,neko je niže stavio sliku crnog grožđa i preko njega mrežu,imaš ih svakakvih veličina otvora
Evidentirano

jnix
aktivni član

Novoselec, Općina Križ, Zagrebačka županija

Email
« Odgovor #109 na: 01 Rujna, 2009, 17:41:41 »

15,5% sam mjerio po nešto višoj temperaturu od 17,5 na koliko je baždaren moštomjer takoda mislim da ima još barem 1-2% više
ne može biti toliko više, možda za 0,6%
Evidentirano

poznanovec
Moderator
Novak

poznanovec-mali bukovec

Email
« Odgovor #110 na: 01 Rujna, 2009, 17:47:55 »

danas sam si dal truda, prešel sam po cjelom trsiju i nabral oko pol litre bobica zelenog silvanca, uzimal sam sa svih strana grozdova
stisnul sam ih i nameril 77 Oe, mislim da su to realne vrjednosti cukora
Evidentirano

vine nemre tak neveljati,
da ga mi nebi mogli spiti
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #111 na: 01 Rujna, 2009, 20:22:24 »

Iskreno pojma neam dal se mi u KT nalazimo u nekoj izoliranoj zoni, ali kod nas su seceri dosta nizi od ovih sto ih vi navodite. Ljudi su na nasem podrucju zadovoljni sa secerom od 17, ako govorimo o nekom prosjeku za bijele sorte. No isto tako nisam primjetio da se te ogromne kolicine secera odrazavaju na rezultate na izlozbama vina.
To nisu protutučne mreže, nego mreže za zaštitu od ptica koje se postavljaju u zoni grožđa!

problemi su u načinu mjeranja, mjernim instrum., odabir grožđa...........izračunavanju....

mora se uzimati više bobica sa jednog grozda-gore,dolje zaklonjen, osunčan   ,    takvih grozdova iz 10-tak trsova-vrh brda,sredina reda, osunčan, zaklonjen od lišća   naći grupu najzelenijih i njslađih     sve  to   izmuljati ocijediti i što čišći mošt izvagati na refrakt. ili moštomjer
rezultat na moštomjer daje koliko šećera ima na 100kg mošta ,a to nas ne zanima,  već koliko ima na 100lit, tako da to moramo izračunati ,   pogledati onu tablicu koju sam poslao (Doslađivanje moštova) ili na "VR"
a točno je da na izložbama nije bitan faktor slador, jer je i problem nama bez super uvijeta napraviti zlato od jako slatkih moštova...
Čuj, za reklame se dogovori s mojim adminom Draženom ak si zainteresiran! Ne podržavam ovo preko foruma >:(
Sve već to postoji na portalu!
Evidentirano

luka985
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #112 na: 02 Rujna, 2009, 09:44:46 »

15,5% sam mjerio po nešto višoj temperaturu od 17,5 na koliko je baždaren moštomjer takoda mislim da ima još barem 1-2% više
postavio mamce za ose na skoro svaki stup, ali ih ima doslovno na tisuće, nagrizu bobice iz iz tih rana brzo krene trulež, pošto je moj portugizac naslađe grožđe u ovom trenutku na cijelom brdu, nisam više htio čekat, a i vidim da madina u podrum u krašiću, u kojem prikupljaju portugizac, dovozi već dva tjedna...

Hm...portugizac da je najslađe od svih grožđa na brdu? To je osibni doživljaj tog grozda odnosno sorte po meni jer činjenica je da je portugizac sorta koja nema predispozicije da nakupi veliku količinu sladora. Druga je stvar što njemu kiseline izraženo padaju pa možda taj odnos šećera i kiselina stvara taj osjećaj slatkoće, ali to je samo prividno...barem po meni.
Inače po svim mjerenjima ova je godina daleko ispred prošle...
S time da je lokalitet odigrao po meni jako bitnu ulogu...
Naša mjerenja (zlatarsko vinogorje - položaj hrašćina) pokazuju da je berba puno ranija nego lani...
Evo samo nekih pokazatelja...
Sauvignon mjeren 29.08.2009. (mladi nasad 2007.) - šećeri 93 Oe, kiseline 9,2 g/L
Sivi pinot - šećeri 80 Oe, kiseline 8,4 g/L
Traminac - 83 Oe, 6,2 g/L
® muškat 81 Oe, 6,5 kiseline

Evo rezultata sa jednog položaja u Sloveniji (Haloze) mjerenog 27.08
Sauvignon 68 Oe, kiseline 14,4 g/L
PS - 74 Oe, 9,5
Traminac - 74 Oe, 10,5 kiseline
Muškat - 63 Oe, 9,6

Također su tu izmjerene ph vrijednosti, puferski kapacitet i određen faktor zrelosti ako nekog zanima...
Evidentirano
pissta
Zaštita u vinogradu
Novak

Varaždin(ski bregi)

Email
« Odgovor #113 na: 02 Rujna, 2009, 20:40:26 »

Danas izmjerene kiseline na novom nasadu traminca iznose oko 6 g/l.Molim znalce ovog poznatog Iločkog vina za savjet:koji je optimum kiselina za tu sortu i da li je već trenutak da se to ovaj vikend ubere...šećera zasigurno ima dovoljno.
Evidentirano
poznanovec
Moderator
Novak

poznanovec-mali bukovec

Email
« Odgovor #114 na: 02 Rujna, 2009, 20:45:33 »

ak je kiselina zbilja 6 g/l, mislim da ga treba sutra pobrati
Evidentirano

vine nemre tak neveljati,
da ga mi nebi mogli spiti
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #115 na: 02 Rujna, 2009, 21:50:11 »

Danas izmjerene kiseline na novom nasadu traminca iznose oko 6 g/l.Molim znalce ovog poznatog Iločkog vina za savjet:koji je optimum kiselina za tu sortu i da li je već trenutak da se to ovaj vikend ubere...šećera zasigurno ima dovoljno.
5  g/L  kiselina je krajnja granica za traminac. Na mojem lokalitetu je problem za većinu sorata, niski šećeri, niske kiseline.
Čak i za kasnije sorte. Svejedno, čekat ću, možda mi grožđe pređe u višu kategoriju s obzirom na najavljenu lokalnu prognozu. Moglo bi biti idealno za kasnu berbu.
Meni su tek malo kiseline više - 6,5g/L, ali šećer je tek negdje oko 85 OE.
Evidentirano

Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #116 na: 03 Rujna, 2009, 06:22:59 »

Molio bih vas lijepo da mi kažete koje su optimalne kiseline za graševinu i r.rizling.Hvala.
Evidentirano

I onda neš pil
krešo
Mlađi novak
*

karlovac

Email
« Odgovor #117 na: 03 Rujna, 2009, 13:10:26 »

čini mise od
6-9 , ak se ne varam , molim ispravak ako sam u krivu
Evidentirano

pij malo, pij dobro, pij uvijek
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #118 na: 03 Rujna, 2009, 20:14:40 »

I više, 8-11.  Pio sam izvanredan rajnski rizling, kiseline 11 g/L, uopće se nije osjetilo. Sama struktura kiselina može biti blaža nego šta to rezultati pokazuju. Jabučna, vinska i limunska kiselina čine većinu kiselina u moštu. Pojedinačni sadržaj svake od tih kiselina može utjecati  na ukupnu kiselost, odnosno na okus jačine kiselosti.
Evidentirano

luka985
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #119 na: 04 Rujna, 2009, 06:34:53 »

I više, 8-11.  Pio sam izvanredan rajnski rizling, kiseline 11 g/L, uopće se nije osjetilo. Sama struktura kiselina može biti blaža nego šta to rezultati pokazuju. Jabučna, vinska i limunska kiselina čine većinu kiselina u moštu. Pojedinačni sadržaj svake od tih kiselina može utjecati  na ukupnu kiselost, odnosno na okus jačine kiselosti.

Upravo to, slažem se. Po nekim mojim saznanjima rizling dosta dobro sagorijeva jabučnu kiselinu...odnosno troši je na procese disanja kod dozrijevanja što mu onda omogćuje da usprkos visokim kiselinama ima mogućnost da to bude fino, lagano, užitno vino u kojem se te kiseline ne moraju osjetiti ili stršati iz vina. Isto tako, visok sadržaj vinske kiseline u pravilu znači i niži ph što onda čini realnu kiselost visokom i predstavlja jedan prirodni štit tom vinu. Upravo je rizling po meni jako zahvalna sorta što se toga tiče. E sad, tu je vječiti problem ukusa...kažem, meni rizlinzi sa nešto višim kiselinama izrazito odgovaraju u zadnje vrijeme (iako to nije bio uvijek slučaj)...
Neki dan sam spomenuo njemačke rizlinge kao nešto što mi se sviđa...ali njima zakoni dopuštaju određene stvari koje su kod nas zabranjene, primjerice dodavanje ugljične kiseline u vino koja onda daju tu otvorenost, iskričavost, svježinu tom rizlingu.
Evidentirano
 Str: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 152 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!