Kolko bi rekli da je tu secera? Po Oe ispada nekih 18 (Oe*0.266-3) ; po drugoj formuli (Oe/4-3) ispada 16.7 , a mjereno sa mostomjerom ispada 16... I sad se ti pouzdaj u nesto. Refraktometar je kalibriran prije upotrebe....
Temperatura mosta je bila 20°C u oba slucaja?
Za sjeverne krajeve s višim ukupnim kiselinama koristi se Oeksleova tabela(Oe : 4 - 3) ,a za južne krajeve s manjim kiselinama Saleronova tabela (Oe x 0,266 - 3) s tim da se saleronoca koristi i u slućaju kad su kiseline niže(jaka suša i vrućina te istoćna slavonija) . U privitak stavljam tabele.
Reko bi da je vanjska temp bila oko 21-22°C, a onda toliko i mošt pošto je uzorak odstajao 15 minuta prije mjerenja. Na oba načina mjereno je unutar sat vremena, od 20h do 21h. Prvo refraktometrom, i nakon 20 minuta moštomjerom. U podrumu (ista temp ko i vani) je mjereno moštomjerom i temperatura u podrumu je bila 21°C.Prvo sam računao po Saleru je sam mislio da tak i treba pošto je dosta sušna godina. Nakon toga po Oekslu i vrijednost je naravno bliža onoj koja je izmjerena moštomjerom pa pretpostavljam da je to točna vrijednost. Znači nekih 16.7 Opet, ako gledam po tablici kod Oe=79 ispada da bi šećer trebao biti 16,9
Moštomjer ko moštomjer, nezz koji proizvođač... Hvala za tablice i upute ali mislim da je samo problemu tome da treba mjeriti i ove godine u Oekslima.. to je moje misljenje nakon te usporedbe, iako je bilo dosta sušno
Ne nagovaram te, ali ja sam brao već na pola karence (nekih ranijih godina), nije bilo frke. samo se ne igraj s vlastitim kvascima i ne paničari ako odmah ne krene vrenje.. Iako, vrućine su, pripremi led.
.... Čini mi se da Johaniter niti ne može preko 90 Oe