Ima Pirou. Zasto? Zasto ne ukoliko je grozdje zdravo? Nemaju svi iste uvjete i ne dozrijeva sve jednako.
U ovom slucaju sam ostavljao zbog kiselina, jer nije bilo realno za ocekivati sladore, dok su kiseline naprosto vristale. Jos 11.10. Grasa je imala 8,5g kiselina. Za razliku od vecine na mom brijegu, ja generalno berem posljednji, tj. kad sam zadovoljan situacijom, a ne kad prvi vinogradari odrede. Imam mrezu, pa si to mogu priustiti ako je grozdje zdravo. Grasu generalno ne berem prije 1.10. - cekam slador. Cab.S. nikada nisam niti brao prije 20.10. Rajnski ide dolje cim pocne truliti. Da danas sadim vinograd, rajnski sigurno ne bi usao u uzi izbor.
Naravno, sve ovisi o stanju grozdja. Kiseline mjerim mozda jednom prije berbe, osim ove godine koja je posebna. Ne smeta me ako imam malo manje kiseline, koliko me smeta ako su visoke.
Ove kiseline na grasi ne vidim kao problem. Meni je 6,5 gornja granica koju zelim u vinu. Pa i na rajnskom mi je to neka ideala, sto se mnogi nece sloziti.
Dakle, mislim da sam samo profitirao ostavivsi do sada, za razliku od rajnskog koji sam morao pobrati zbog 20% botritisa mjesec dana prije i sa 11g kiselina.
Steta od ptica - 0%, botritis - prihvatljivih 15-ak% grasa, 10-ak% cab.s.
Lokacija mi je Dugo Selo - Martin breg. Mali vinograd od 3 sorte, ukupno 500 cokota. Tip vina? Nisam siguran sto mislis pod time, ali pokusat cu onako slikovito. Vino radim uvijek suho. Urod mi je litra po trsu. Generalno rajnski najradije pijem u vidu gemista (laganije vino), grasevina mi je uvijek bar za koplje-dva bolja (punija, jaceg tijela), sto jos uvijek ne iskljucuje i gemist, a u cabernetu naprosto uzivam (snazno, puno, romanticno vino)

Sve savjete i iskustva rado procitam, a mogu podijeliti sa vama samo svoja iskustva i nacin kako radim, bilo to ispravno ili pogresno. Ja sam samo hoby vinogradar, al svejedno gustam u vinogradu i u dobroj kapljici.