Evo izvještaja s moje berbe: bral sam 14.9. šećer 15,50 po Babou ( miješane sorte ), prvo sam bil razočaran jer je lani bilo 17,0 ali sad kad je većina vinograda na bregu ( osim graševine) pobrana, vidim da je moje još i bilo dobro. U susjednim vinogradima: chardonnay 17,5 bijeli pinot 18,0 rajnski rizling 16,0 kaj se tiče sortnog, a mješavine su bile od 13,0 – 14,5. Na vrenje sam nakon taloženja stavil 460 litri bijelog mošta ( 50 litri više nego lani, a misli sam da bu manje) i isprešal 140 litri crnoga. Općenito su skoro svi (osim jednoga koji je štedil na špricanju i ostavljal razmake 20-25 dana ) dobili dost više mošta nego lani, ali šećeri su svima niži. Bil sam na godišnjem cijeli tjedan nakon svoje berbe i imal sam dost leda tak da sam po prvi put uspjel da mi u burnom vrenju temperatura ne prelazi 22-23 stupnja, nego sam ju odma spuštal na 19-20. Nagledal sam se svega i svačega prilkom prerade grožđa, svako ima svoju filozofiju, neki zmuljaju i ostave tak prek noći bez dodatka vinobrana a prešaju tek drugi dan, jer tak vino dobije pravu boju i tak se to nekad radilo... Pokušal sam objasniti zakaj se treba staviti vinobran ali uglavnom uzalud.Jedan sused koji inače ne taloži, ali ove godine je taložil me pital za pripremu kvasaca, dojdem do njegve kleti i imam kaj za videti, u poljoapoteci su mu uvalili siha cryarome, a čovjek ima vrenje u drvenim bačvama i nema šanse da to može hladiti, ali su mu u dućanu rekli da je to dobro za njegovu mješavinu...Koshpi moram reći da sam se nakon dopisivanja s njim na kraju ipak odlučil za kod mene provjereni siha 7 umjesto siha elementa. Pozdrav svima.
skino 14000kg zweigelta,jedna prikolica 89oe a druga 83oe
...Nagledal sam se svega i svačega prilkom prerade grožđa, svako ima svoju filozofiju, neki zmuljaju i ostave tak prek noći bez dodatka vinobrana a prešaju tek drugi dan, jer tak vino dobije pravu boju i tak se to nekad radilo... Pokušal sam objasniti zakaj se treba staviti vinobran ali uglavnom uzalud.
Danas pobran rizling. 850 trseva, 800l mosta - 85-86Oe; ph 3,24Pinot bijeli trenutno oko 2000l na 86Oe; ph 3,20U utorak ide druga tura pinota i muskat zuti
Moj rodjak ga je brao proslu subotu 93Oe.
loše mi loše,,,ali mislim da znam zbog čega,rabota mi je pobrala sve sa zaperaka,bilo grešike oko 1000kg,to su sve mazali---ostalo mi još oko 1000kg za mene.,poberem kak treba pa bum videl,jel