Zval sam ovog s njuskala, prodaje kvalitetu a nezna dal mu je trsje staro 4, 5 ili 6 godina, a sad po zadnjem ipak berbu odgadja do desetog
Opće ne kužim likove koji mogu berbu odrediti mjesec dana unaprijed. Kakvo će biti vrijeme, stanje zriobe sladori, arome, kiseline, zdravstveno stanje grozdja ... ja to ne znam do tjedan dana pred berbu. Još ak ima parsto čokota i sve gotovo do gableca. Odokativno. lopatom, pa kaj bu bu ?
Budete vi pjevali borbene ako bude kišni rujan i nedajbože rujan... kakva berba u listopadu... bit će daj što daš!Inače slažem se sa Mc Ozyem o neodređivanju datuma berbe, ali to vrijedi u oba smjera!
Uglavnom sam iz iskustva naućil da noju nikako ne puštat iznad 16%,sve dalje ispada sve lošije i bljutavije vino.Rizling sam lani pobral s klimavih 16,5%,šardone 17%,Mc Ozy je probal vina pa more dat svoje mišljenje.Najvjerojatnije bu i ove godine isto sranje.Znaći tropa bude ,mošta malo manje,šećeri bi mogli dojti u granice,al kiseline buju zafrknute.Pa bi se reklo:- još jedna umjetnićka godina u podrumu ,sa za sad još nedefiniranim problemima
Neznam,kod mene godina nije ni slicna prosloj,jedina slicnost je nekoliko dana sa ekstremnim temperaturama i przenjem na suncu a sve drugo je sa puno vecim padavinama i nizim temp. Najveci problem je prehladno i kisno vrijeme u doba cvata,za sada sve u redu nadam se da ce tako i ostati,znam da stanje varira od brda do brda vezano za lokalne padaline,imam se priliku vozati po skoro ljepoj nasoj pa vidim te razlike ali primjetio sam i jos nesto,parcele nedaleko jedna druge a usjevi u totalno razlicitom stanju glede suse znaci da je u pitanju i ljudski (ekonomski) faktor.