Lokacija? Koja ragija Hrvatske?
današnja mjera: Šardone= 90 Oe /18,4 % Rizling =77 Oe / 15,8..malo ga naćinje botritis ) nojica skoćila na 77 Oe ,al je suha poprilićnomislim da šardone i noja idu drugi tjedan,a rizling bum probal još malo zadržati
Koja je ovo racunica ? 90 Oe /18,4 % (90/4-3=19.5% nije li ?)
Ah da, Dalmatincima za orijentaciju, Plavac mali mi je na 85 oechsla, a Plavina na 75.
Čini mi se da bi se čekanjem samo nastavila devastacija !? Kiše neće biti !
No, nije to toliko čudno koliko fantastični rezultati za Kraljevinu, selekcija Agronomskog fakulteta, koja trenutačno šiša stari vinogra Kraljevine za 15-tak oechsla, a oni vršni rezultati i za preko 20! Za Prigorce među nama, ne znam kakvo će biti vino (ali sam vrlo optimističan) jer mi je ostala količina premala i za minivinifikaciju, no slador na današnji dan je preko 90 Oechsla! Trenutačno šiša susjedov Sauvignon. Ponegdje izmjereno preko 110 oechsla! Na trogodišnjim trsovima, podloga SO4. Dakle, potencijal prikupljanja sladora na nivou francuskih sorata. Rodnost vrlo dobra, grozdovi oko 250 g, boja izrazito roza, iako ne onako crvena kao par specifičnih starih trseva one tamno rozaste, gotovo pravo crvene Kraljevine. Bobice dobro nalivene, nema venuća niti sušenja bobica. To samo govori kakav se potencijal krije u selekcioniranju naših autohtonih sorti.Ima ta Kraljevina i jednu manu - od svih sorata kod mene, a imam ih podosta, najomiljenija je pticama (staru Kraljevinu mnogo manje zobaju), vjerovatno zbog boje, veličine grozda i izrazite slatkoće.
Vjerovatno se misli 18.4 po Babou što iznosi 19.5 % šečera