Znam da je full prerano za berbu, al jel ima tko kakvu ideju o mogućim terminima ovogodišnje berbe. S obzirom na vegetaciju ove godine moglo bi biti i nešto ranije ove godine. Npr., kardinal je obično bio za jelo oko 15.8., a ove godine kod mene 5.8.Ja osobno računam na nešto raniju vegetaciju, ali na redovne termine berbe. Uvijek mi fali 10 dana do dva tjedna al sam prisiljen brati ranije zbog vremena i stanja u vinogradu. Tako da računam da bi ove godine sve moglo sjesti na svoje mjesto. Nadam se da će do kraja rujna vrijeme biti povoljno tako da konačno možemo imati berbu i grožđe u poželjnom stanju (prvenstveno mislim da kasnije sorte).Imate li i i vi osjećaj o nešto ranijoj vegetaciji ove godine?
Naša berba če biti za Chardonnay potkraj 9 mjeseca, Graševine u prvoj polovici 10 mjeseca, a Kavčine,Frankovke i ®utoga plavca oko 15.10... Naravno sve to ovisi dosta o stanju grožđa jer je natučeno od tuče, možda ćemo morati i ranije pobrati zbog botritisa... 1.9 i 15.9 mi je plan za svaku sortu odvojeno izmjeriti šečere i kiseline, tako da imam sljedečih godina orjentacijske vrijednosti šečera i kiselina za pojedine sorte koje se nalaze u vinogradu, nadam se solidnim šečerima...
s obzirom na to da ti je tuča napravila redukciju roda a zelena se masa očuvala - trebal bi imat odlično grožđe, a ak ne zaj..u podrumu i odlično vino na kraju
Ja računam berbu sredinom 9. mjeseca, no sve ovisi o vremenu i šećerima. No, već ovih dana polako krećem s čišćenjem podruma. Jel možda tko počeo sa skidanjem listova oko grožđa, onosno kad se planira?