miha ova stvarčica mjeri temperaturu bačve, tanka i li temp. prostorije?? i di se može naći
Katastrofa! Te rane izmisljotine su mi uzasne..
Moram ovo komentirati. Svake godine skidam lišće dan-dva prije zadnjeg prskanja po zoni grožđa, to bude negdje oko Gospe.Kako sam i ove godine isto napravio mogao sam usporediti dozrjevanje istih sorti kod mene i kod susjeda koji nisu skidali lišće.Susjedi su brali 10 dana nakon moje berbe a imali su visoke kiseline, katastrofa slador i zeleno grožđe, govorim o istim sortama.Naravno nije ni kod mene bilo baš sjajno ako se usporedi prošla godina ali u odnosu na susjede daleko kvalitetnije.Samo moram priznati da sam ja u prednosti u odnosu na moje susjede jer ja sam primjenjivao savjete sa foruma i to mi je puno pomoglo, da, jedino nisam "poslušao" savjet oko skidanja lišća.
Ja moram raditi kak meni veli stari jer on pati za količinom pa makar imalo 13 % sladora , ja bi to potpuno drugačije napravio.Na Chardonnayu bi potrgao 25 % grožđa prije šaranja grozdova, a na Graševini tj. Laškom rizlingu bi potrgao 50 % grožđa prije šare neznam koji je to klon ali je prenatrpan.I siguran sam da bi na taj način svake barem solidne godine dobio odlično vino. Ja radije popijem čašu odličnog nego pola litra lošeg vina.
Ove godine sam napravio skidanje lišča u zoni grožđa zato jer je to mladi vinograd ,4 godina i prvi puta je dobio lucanj.Za ovu godinu koja je bila kišna moj potez je bio odlična stvar zato jer se grožđe brzo osušilo nakon kiše pa nije tak brzo trunulo a i kiseline su dosta pale.Što se tiče Chardonnaya kiseline su se spustile na 8 grama a grožđe je 90 % bilo na suncu, na njemu ne padaju tak lako kiseline. A što se tiče Graševine na njoj se nesmije raditi jako skidanje lišča jer su mi ove godine kiseline pale na 7 grama kad je bila berba. Da je bilo sunčanije još bi se više spustile i to bi bilo pretjerano.Što se tiče šečera u berbi Chardonnay je imao 16.3 i dvije kile po čokotu, a Geaševina 14.5 i tri kile po čokotu. Sve je bilo rezano na 1 reznik od 2 oka i 1 lucanj od 7 oči, znači sveokipno oko 10 oči po čokotu.
Ovo ti ne stoji nikako.... graševina i lucanj od 7 pupova
Uzgojni oblik: Sorta je prikladna za različite uzgojne oblike, traži relativno manje razmake sadnje, a najbolje odgovara srednji i dugi rez rodnog drva i dosta veliko opterećenje rodnim pupovima. Zbog bujnosti traži izvjesne pravovremene zahvate rezidbe u zeleno, prikladno vezanje radi dobrog smještaja mladica, što se može obaviti ručno ili strojevima.