zakaj ?
pa ni meni nije jasno zakaj došećeravati tak puno?svi su počeli delati neke kerefeke od vina... mislim ove godine sam pio svašta, od portugisca sa 12,9 kraljevine sa 12,8 škrleta 13,5 do neznam ni ja čega. zna se da su to sorte koje daju lagana i svježa vina do max 10,5-11 posto alkohola!
Zasto odbaciti?? Trebalo ih je odbaciti samo ako imaju manu. Po toj logici bi odbacio 80% proslogodisnjih vina jer su vecina bila nekarakteristicna za podneblje..Ne volim ja alkoholnija vina vec je to odraz prosle godine. A i po toj logici nikad nebi iskoristio pun potencijal grozdja i godine jer bi berbu uvijek imao s istim parametrima. Di ti je tu napredak u vinogradarenju i podrumarenju?Uostalom svi na velika zvona oglasavaju da se klima mijenja, pa barem mi vinogradari to trebamo iskoristiti kad su uvjeti za to povoljni.
odbaciti kraljevinu i portugizac...ne zato jer to nije odraz podneblja, već zato jer je naprosto nemogućr uzgojiti kraljevinu sa skoro 13 alkohola. zašto raditi kerefeke od neke sorte?
Mi cemo u ponedjeljak prvo brat rajnski. Nema smisla dulje ga drzat koliko god da sladori bili. Steta..
Realno, sva vina ce bit losija od prethodnih godina (ne racunajuci izvanrednu proslu godinu) ali kod svih vinara na kontinentu. Ilok, Kutjevo svi imaju problema sa trulezi.
a kaj je sa karencom pa jel prošlo 10 dana od swicha
Jucer 2 tjedna. Ali nema sanse da ce vina biti bolja nego prosla godine, bar ne u Moslavini, a vjerujem niti bilo gdje drugdje na kontinentu.