sve je super, samo se pitam koliko su ucinkoviti divlji kvasci u bijelom vinu i zasto spominjes ova dva pretoka, jer kazes nakon vrenja (je li ovo samo burno vrenje???; koliko je to po prilici dana ili koliko Oe) pretok, pa nakon tihog vrenja pretok. Je li ovaj prvi pretok zapravo dizanje s grubog taloga?
Danas izmjerio šečer na Chardonnayu: 15 po Babou ili 73 Oe.Prošle godine 20.8. Chardonnay imao oko 12,7 po Babou.Ovi šečeri su vrlo točno izmjereni jer je sa svakoga trsa sa različitih pozicija uzeta po jedna jagoda. U ovakvom vrućem danu šečeri rastu za oko 0.2-025 po Babou dnevno, planiram berbu oko 10.9, ranije ne mogu jer mi karenca od Curzate R ističe tek 7.9.
Ja na svu srecu ostavio pinot i skrlet bez zadnjeg spricanja. A na ostalim sortama mi karenca izlazi 5.9. tako je sve odradjeno kak spada.
Zašto sam se zajebo? Prošle godine mi je berba bila 17.9, ove godine bude to malo ranije ali svejedno nemam potrebe brati prije 10.9.Ja računam da mi Curzate ima karencu 42 dana (tako piše na ambalaži, kupljen u Sloveniji), dok isti fungicid kupljen kod nas ima karencu 35 dana.