pozdravšto napraviti da voćka na deblu i provodnici potjera mlade izboje (na mjestu gdje bi mi odgovaralo)voćke su stare 20-30 godina i išao bih u pomlađivanjehvala
Ej, možeš molim te napisati kakve voćke su ti u planu za pomlađivanje? (Jabuke, šljive, kruške, masline...?) I koliko toga imaš... To bi bilo od relativnog značaja za odgovor
odrezati provodnicu na tom mjestu ili, ako imaš kosturnu granu koja ti smeta, odreži ju centimetar dva od kontakta s deblom (provodnicom). Na tom mjestu bi trebali izbiti novi izbojci koje onda prorjedis (ostavis jedan ili dva) i eto nove grane.
što se tiče kosturnih grana to mi je jasno, to je tzv čepovanje-kod toga sam već sada zarezao granu sa donje strane i ove sezone bi trebala krenuti nova mladica,sada tu sokovi dobro kolaju i trebale bi biti jako dobre mladicea što se tiče provodnice (i debla) - ja njih ne mogu odrezati, meni treba način kako da potaknem voćku da potjera novi izboj na određenom mjestu
Možeš to izvesti rovašenjem. Trebaš iznad pupa na kojem želiš da ti se razvije grana zarezat u slovo V, i na tom pupu ti se onda brzo razvija grana. Pogledaj si još malo negdje za način kak se rovaši. Najbolje je rovašiti jabuku i krušku......
hvala na odgovoru, ali ovdje se ne može izvesti rovašenjeto su voćke od 20-30 godina, stara kora na deblu i provodnici, nema tu pupovaja sam prije mislio na neko prstenovanje ili poluprstenovanje (ali ono se sada izvodi sa namjerom da se zadrži hrana u krošnji i više se cvijetnih pupova zametne)pozdrav
Evo kako sam ja napravio sa Zlatnim delišesom starim oko 30 godina.https://www.dropbox.com/s/wgs3pj7balkrc4l/slika%20006.jpgTa voćka je bila nikakvog oblika, grane promjera do 100 mm na nepravom mjestu, napadao ju je rak. Uglavnom nikakva voćka. Namjenjena za pod motorku.Predlani sam je orezao vočarskom pilom sve grane do osnove i to baš sve grane i grančice tako da je ostalo samo golo deblo. Rane nisam mazao nikakvim pripravcima, tipa vočarskog voska ili bilo čega drugoga.Iste godine sam ostavio samo jednu granu koja mi je pasala za buduču provodnicu a ostale pincirao a provodnicu pincirao kasnije,da sam stimulirao rast izboja za prve primarne grane.Iduče godine sam provodnicu skratio oko 30 cm iznad zadnje primarne grane prve etaže a tokom vegetacije formirao još dvije etaže.Na slici je u fazi pred cvatnjom ove godine. Sada je puna plodova, odnosno na svakoj gronji sam ostavio samo po jedan plod.Da sam izvadio tu staru jabuku i umjesto nje posadio novu, čekao bi još najmanje dvije godine da bi došla do te rodnosti koju ima ova sada.Probaj jednu jabuku za probu u zimskoj rezidbi sredit poput ove moje.