ma cijelo vrijeme hoću pitat Zdravea jesu li njegove voćke uz glavnu ulicu - prema Suhoru i Novom mestu.... ak se radi o tim voćkama onda meni stvarno ne ide u glavu da je to mm106. A da su lijepe, jesu !
Daj to poslikaj da vidimo kako to izgleda, jer ja nemam pojma kako bih izveo uzgojni oblik na tako mali razmak pogotovo na mm106 !m9 mi nije prirastao srcu jer moram slagati armaturu i redovito zaljevati ko cvijeće u teglama po ljetnoj suši !
Mislim da su na mm 106, na m9 izgledaju drugačije i imaju ono tipično zadebljanje na cijepnom mjestu
Mislim da sam ti jednom poslao slike sa nekog drugog foruma pod drugim imenom. Na jednoj slici ili video isječku gdje su jabuke u punom cvatu na okučnici, ako gledaš s lijeve prema desnoj, prva ju julyred na mm106 stara oko 7 godina iza nje je mantet a desno su summred i idared na m9
Ne znam u čemu je problem održavati jabuku na mm106 na 1.5 m razmaka u redu i 3.5 m između redova. Možda sam se krivo izrazio glede uzgojnog oblika ali nemam nikakvih problema uzdržavati donje grane na 60 cm širine. Nisu kržljave nego su zdrave, njegovane i u dobroj kondiciji i obilno rode a posadio sam ih na metar i pol jer sam izbacio crveni boskop, mutsu, idared i zl. delišes na m9. One na armaturi su večinom mlade sadnice osim 6 konferansa i 3 wiliamsa koje su stare 7 godina i svake su godine pune (osim lani kad ih je sfurio mraz) te ih bez problema držim na 1.5 metra.
Krasno je orezano, za pohvalu vretenasti grm, no bude problema kasnije radi razmaka, šta sam spominjao A, šta sad, trudi se i reduciraj čim više možeš!
Dečki pročitajte si od Jemrića Cijepljenje i orezivanje voćaka biti će vam puno jasnije.Knjiga je puna detaljnih i jasnih opisa orezivanja i cijepljenja sa puno slika tak da nama problema sa razumijevanjem.Ak je nemate pokušati ću vam je ja poslati mejlom ak stane 155 Mb
Ne zamarajte se previše detaljima ako se ne bavite voćarstvom profesionalno. Bitno je, kako je Sas naveo, da je krošnja prozračna i da su grane i plodovi osunčani ne glede na uzgojni oblik.Kod nas amatera (barem kod mene) imaj veliku ulogu u formiranju uzgojnog oblika, životinje ili vremenske nepogode. Pa kad ti srne,zečevi, susjedove koze, snijegolom, prikrate grane ili provodnicu, padaju u vodu sve one školske šablone iz voćarskih knjiga i moraš se snači kako znaš. U vinogradu sam izbacio jedan red trsova i posadio jabuke i kruške uz armaturu i pokušavam ih uzgajati u obliku palmete. Onaj prvi snijeg koji je bio u kasnu jesen je srušio divlju krušku na susjednoj parceli, pala je preko cijele širine mog vinograda, potrgala žice i napravila dosta štete na mladim voćkicama. Došle srne i zečevi i na lani posađenim jabukama prikratili prve etaže i poneku provodnicu uredno ko da bi škarama odrezao na dva pupa a na starijim voćkama oglodali primarne grane i pincirali rodne grančice. I kaj sad. Snađi se kako znaš iz vlastitog iskustva i ne može ti pomoči nikakva literarura.Imaš pravo pošto sam i sam naslijedio voćnjak te je velika većina voćki orezivana van svakih pravila ili nisu uopće (breske) tak da je sad bilo jako teško tu formirati nekakav uzgojni oblik. Ali lijepo je imati nakakve smjernice da čovjek vidi kak to rade velki dečki pa makar vidiš kak to treba izgledati i zašto.