Koja šljiva Nisu sve kompatibilne s breskvom!
U svojoj knjizi "Voćarstvo za svakog" Brzica preporučuje vazu i palmetu kosih grana kao uzgojni oblik za kajsiju u kontinentalnim područjima.Kakva su Vaša iskustva i što vi preporučate?
Raspoložen sam za pitanja, a i puno toga želim znati pa ću nastaviti s traženjem savjeta. Imam komad zemlje na kojem ću u jesen obaviti sadnju.Kako pripremiti zemlju?Sada orati, tanjurati, drljati ili čekati pred sadnju pa to učiniti ili i sada i pred sadnju?
Kod mene vrlo sličan slučaj. Voćnjak u Lici, uglavnom bistrice (tamo ih zovu pučalice), nešto jabuka, krušaka, trešnja i višnja, sve otišlo u nebo. Prije par dana sam odlučio malo se obrazovati. Imam ovu novu od Jemrića i od Brzice: Voć. za svakoga.Moram priznati da u početku nisam uopće kužio o čemu to oni pišu, pa mladice, pa ljetorasti, pa uzgojni oblici, pa orezivanje u rodu, pa ......Trebalo mi je par puta se vraćati na početak i čitati malo jednu pa malo drugu knjigu, da bih konačno počeo kužiti o čemu to oni. Sada sam u fazi da mogu razumijeti dok čitam. Nadam se da ću nešto i shvatiti u toku slijedećih tjedan-dva, pa onda u Liku na praksu.Inače, Jemrićeva knjiga je jako dobro uređena, puno vrlo kvalitetnih slika, pravo zadovoljstvo ju je čitati. Idealna za poklon nekom tko se time bavi. S druge strane, po uređenju se Brzica ne može mjeriti sa Jemrićem, ali je bitno opširnija i ima punio više detalja.
Sadnja čega?Za višegodišnje vv kulture je pravilo rigolati.