Uh tesko je to reci jer uzasno jako ovisi o podneblju. Zagorska grasevina i ilocka nemaju veze s vezom.Al ajde puknut cu pa ostat ziv i reci da je u Zagorju normalno da grasevina ima kiseline od 6-7,5, a rajnski od 7 do 8,5. U neki normalnim berbama..
vidim da nitko nije pisao o kvascima koji u vrenju smanjuju kiselinu.zanimaju me iskustva drugih.u razgovoru sa priličnim brojem vinogradara meni sličnih hobista zaključio sam da ljudi nemaju pojma o tome .meni je konačni rezultat odličan a i svima koji su probali isto tvrde,pogotovo u ovakvoj godini.
pa ovako -za nas maličke vinare bitno nam je proizvesti vino koje nije kiseliš,a prošla godina bila je idealna za korištenje kvasaca koji prevriju jabučnu kislinu koja je opora i štrči.experimentiral sam ista baza dva različita kvasca i dobio sam dva različita vina -po jačini boje, po vočnosti aroma ,po svemu.na jednom skupu gdje je to vino probano nakon mojih komentara svi su se slatko nasmijali i rekli kao -dobro došel. e sad sve to treba provjeriti i ove godine pa onda usporediti iskustva.definitivno potvrđujem da kvasac nije samo uf. puno tih :novih; kvasaca ima i kiler efekat koji isto mi proizvođači od nekoliko hekti nebi smjeli zanemariti.oni su još jedna dodatna šansa ako se nešto fulalo kod taloženja i sl.razor je nedugo stavio popis proizvođača kvasaca a i kod nas na tržištu može se nači svega.e sad treba stvarno malo se potruditi i proštudirati gdje ,kaj i zakaj.opt molim ako ima neko iskustva s takvim kvascima neka piše može i mail.
Konačno psycho. molim, ja sam otkiseljavao vino točno do dopuštenih 2%. Upozoravali su me ljudi. Ubacio sam 440 na 200 l kalijevog bikarbonata. preko ulja. pretpostavljam da to ne smeta. dobro, taj CO2 nije baš izlazil. No, međaši se sad smiju jer mi je vino mutno, a navodno jer sam stavil previše kalijevog bikarbonata. Ništa vinu nije osim kaj više nema šanse da se odmuti. Ima li netko kakvu ideju osim da tretiram vino sa sumporom ili pretakanjem? Psycho
sad ćeš još osijetiti miris po zelju. Tu nema spasa.