majstorli
Mlađi novak
kad sam bio mali
|
 |
« Odgovor #150 na: 20 Prosinca, 2011, 02:00:33 » |
|
E baš sam u jedni čašu nasu vino i stavio malo šečera da vidim na šta to liči. Užas!!! Sad se osjeti i slatko i kiseli, bljak!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Radić
|
 |
« Odgovor #151 na: 20 Prosinca, 2011, 08:12:30 » |
|
Probaj izmjerit kiselinu.Ako nemožeš labaratorijski dobar ti je i vini set kojeg kupiš pa možeš mjeriti i slobodan sumpor.Ako ti je kiselina oko 7 ne diraj ništa.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|
majstorli
Mlađi novak
kad sam bio mali
|
 |
« Odgovor #153 na: 20 Prosinca, 2011, 08:47:53 » |
|
Vini set! Nemam pojma ni sta je to ni da postoji. A ne znam ni gdje ima za kupit. To bi bilo odlicno kad bi mogao izmjerit kiselinu. Vec sam mislio nosit vino u Ilok kod nekog da mi izmjeri ali mi se to neisplati jer sam predaleko.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
majstorli
Mlađi novak
kad sam bio mali
|
 |
« Odgovor #154 na: 20 Prosinca, 2011, 09:03:23 » |
|
Nisam strucnjak zato ne znam kakva je kiselina al je prisutna i stvarno nije ugodna... 28.12 imam neku veselicu pa ne bi zelio da ekipu pocastim sa kako ga vec nazivaju CITRONE
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Radić
|
 |
« Odgovor #155 na: 20 Prosinca, 2011, 09:40:56 » |
|
Imaš 2.seta u ponudi.Jedan ti je sa 4.boćice,a drugi sa 2.Uzmi si ovaj sa 2.boćice jer ti je jednostavniji.Koliko znam sigurno ih ima u PA-VINU http://www.pavin.hr/
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
majstorli
Mlađi novak
kad sam bio mali
|
 |
« Odgovor #156 na: 20 Prosinca, 2011, 10:12:44 » |
|
E bas sam i ja to sad gledo na googlu. Morat cu kontaktirat ako mogu da mi posalju jer nemam drugog izbora Vidim da imaju ovo. Pitat cu za dvije bocice. http://www.Pavin.hr/Item.aspx?Id=201
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
majstorli
Mlađi novak
kad sam bio mali
|
 |
« Odgovor #157 na: 20 Prosinca, 2011, 10:22:57 » |
|
Sa tim kompletom izmjerim kiselinu ili znam i koja je kiselina sto su me pitali. Nista mi ne znaci ako mi pokaze da je kiselina povecan. To i sam znam.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Radić
|
 |
« Odgovor #158 na: 20 Prosinca, 2011, 12:43:56 » |
|
S tim kompletom ćeš saznati količinu vinske kiseline koje najviše i ima u vinu.Nakon toga ćeš bit malo pametniji.Možda ti je vino octikavo pa je kiselo.Teško je bez probe to saznati.Možda nebi bilo loše da to odneseš nekom iskusnijem vinaru.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
majstorli
Mlađi novak
kad sam bio mali
|
 |
« Odgovor #159 na: 20 Prosinca, 2011, 17:48:42 » |
|
Ok je sto kazes! Ja znam da je vino kiselo i to je tako. Moje je misljenje da je vama vazno da vam kazem o kojoj se vrsti kiseline radi. Onda ce vam biti lakse reci kako ju uklonit. Moram priznat da sam neki dan pravio pokus u 5 litrenoj boci. Stavio sam kalcij karbonat da mi otprilike snizi kiselost za oko 1.5%.Vino je za brzo vrime dosta potamnilo tj. Dobilo zlatnu boju.Na dnu neki talog a kad odvorim bocu cuje se kao kad otvoris pivo ( zašišti). Kiselina se smanjila ali osjeca se neka druga kiselina koja je ostala. Mozda je to ta sto ti velis octena il tako nekako. Nju treba uklonit!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Komsic
|
 |
« Odgovor #160 na: 20 Prosinca, 2011, 19:09:16 » |
|
Bit ce octa za cijelo selo !
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
"Vinograd" lat=45.4389044071, lon=15.5314586411 Vocnjak" lat=45.4579361111, lon=15.5569572448
|
|
|
majstorli
Mlađi novak
kad sam bio mali
|
 |
« Odgovor #161 na: 20 Prosinca, 2011, 21:46:11 » |
|
I ja mislim. Sreca pa je Bozic blizu pa mozemo imati kiseli salatu uz puricu i mlince A i kiselog vina jer slaba pomoc sa foruma. Bozic je blizu!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Radić
|
 |
« Odgovor #162 na: 20 Prosinca, 2011, 22:28:53 » |
|
Octenu kiselinu ne možeš maknut.Od tog octikavog vina možeš eventualno napraviti vinski ocat ili ispeć rakiju.Nije točno da na forumu ne možeš nać pomoć,ali jako je teško pomoć nekome ko ne prepoznaje octikavost ili visoku kiselinu bez da se to vino proba.Zbog toga sam te i uputio na nekog iskusnijeg vinara.Vidim da si iz Slavonije pa mislim da ti to nije velik problem osim ako se bojiš nečije kritike.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
majstorli
Mlađi novak
kad sam bio mali
|
 |
« Odgovor #163 na: 20 Prosinca, 2011, 23:22:34 » |
|
Forum je odlican i svasta se moze naucit. Kod nas u selu 4-5 nas pravi vino i nisam od nikog cuo za octenu kis. Ja sam tek trecu god.majstor za vino,nikad mi nije uspjelo(uh,sramote).kolko znam svi to rade na slican nacin, šute i piju. Jel se moze utvrdit koja je vrsta kiseline?Kako je nasala? Most sam poslje muljanja i presanja odma nasuo u inox100L i stavio gornji poklopac. Dobro je odradilo a malo je duze tako stojalo da nisam stigo pretocit. Stavio srednju vrednost vinobrana i to je to. Tako skoro svi rade i nasi stari kolko dobro znam. Ne smijem ni pomislit da nisam dobro napravio jer to bi bilo na losem glasu,i to od 3god. 3x zaribo. A imam jos oko 70 L. Val se nece bacit. Kad se najedemo pecene kobase sa raznja nist se ne osjeti da ne valja. (Samo se tjesim) 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
riba
|
 |
« Odgovor #164 na: 20 Prosinca, 2011, 23:33:45 » |
|
dost vremena je stajalo u inox bačvi samo sa gornjim poklopcem ..znaći bez ulja i bez sumpora  .Jel taj polopac bar bio nećim zabrtvljen i jel imal vrelnjaču ili je sve to nakon vrenja bilo prepušteno djelovanju kisika.Ak je to slučaj onda ne bi bilo čudno da je otišlo prema octu,pa se onda možeš s nji pozdraviti..na žalost.Al ipak octenu kiselinu bi moral u njemu prepoznati 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|