Quote from: Razor on 20 Studenoga, 2006, 01:45:57Voda!!!ah to, ja sam sad mislio da ces mi otkriti neku drevnu mudrost.. pa voda je gotovo uobicajeni sastojak u proizvodnji vina u svim krajevima, nazalost..
Voda!!!
Da, najlakše je vodu koristiti za smanjenje kiselosti. Smanjiš kiselost, povećaš količinu vina i svi zadovoljni.Možemo i u mošt odmah, skupa sa šećerom. I nešto malo grožđa, onako ko začin, ko vegeta.Još na tropu ponovimo ciklus, jedanput, dvaput...Eto, vina ko u priči, par tisuća litara... kaj, pa nema toliko, imam samo 100 trseva......Nažalost, ovo je gotovo svakodnevna pojava. Još mi je jasno da patvore oni koji nemaju, ali oni koji imaju A, kak se samo za trop trgaju...Onda još to i prodaju. I tako, selo moje malo.
Quote from: Razor on 19 Studenoga, 2006, 13:03:09Da, još će ti pasti kiseline samom stabilizacijom vina, ML fermentacijom, taloženjem tartarata tj. vinskog kamena kad malo zahladi.Ne puno, ali možda taman koliko treba.Meni 8,5 g/l nije puno kiselina. Ali, dok ne probaš teško je reći.ML fermentacija 99% se nece provesti ako se ne dodaju bakterije i ako je vino vec pretoceno sa taloga i sumporeno. kad zahladi vinska kiselina ce se istaloziti pa s obzirom da je dosta visoka kiselost, moglo bi to sve pasti i za 1 g/l.. ma daj, 8,5 g/l je previse kiselina, pogotovo ako je vino suho.
Da, još će ti pasti kiseline samom stabilizacijom vina, ML fermentacijom, taloženjem tartarata tj. vinskog kamena kad malo zahladi.Ne puno, ali možda taman koliko treba.Meni 8,5 g/l nije puno kiselina. Ali, dok ne probaš teško je reći.
Quote from: Ivan on 19 Studenoga, 2006, 13:20:32Quote from: Razor on 19 Studenoga, 2006, 13:03:09Da, još će ti pasti kiseline samom stabilizacijom vina, ML fermentacijom, taloženjem tartarata tj. vinskog kamena kad malo zahladi.Ne puno, ali možda taman koliko treba.Meni 8,5 g/l nije puno kiselina. Ali, dok ne probaš teško je reći.ML fermentacija 99% se nece provesti ako se ne dodaju bakterije i ako je vino vec pretoceno sa taloga i sumporeno. kad zahladi vinska kiselina ce se istaloziti pa s obzirom da je dosta visoka kiselost, moglo bi to sve pasti i za 1 g/l.. ma daj, 8,5 g/l je previse kiselina, pogotovo ako je vino suho.Da ti imaš ovu situaciju na koju razinu bi smanjio kiselinu i kad bi to radio ?
Nije to ništa prema Dalmošima. Oni od Plavca malog 4 puta rade vino. Prvo (čista lit i preševina) samo za sebe, drugo (naravno dodaj šećera na trop) za prodaju kao prvoklasno vino, treće (vidi prethodno) za prodaju fureštima, žabarima, strancima..., a četvrti put od ostataka ili pokušavaju skemijati ponovo vino ili najčešće rade lozu. To se zove iskoristivost, kakvi randmani, kakvi postotci i bakrači, živio dalmatinum mobille. Imaju sreće kaj kod nas nema kontrole, zamislite samo koliko vina bi tom tehnologijom mogli raditi francuzi, španjolci, talijani... Zagorci im nisu ni do koljena.
Znači i kod bijelog groµđa je ista kemija. Nice! . Čuo sam da ima u Italiji kupiti pra±ak (kao vanilin ±ećer ili pecivni pra±ak) 100 g=100 l, hoće± chardonay, rajnski, pinot grigio... Digići su uvijek bili veliki muljatori.